2009. május 1., péntek

Sonkás sajtos spárga


Asparagus, ham and cheese with bread
Originally uploaded by ribizlifozelek

Valami szakácskönyvben olvastam pár éve, hogy egy normális háztartásban mindig akad egy kis spárga. A mienk nem teljesen normális háztartás, madzag még csak-csak van, de a friss spárga ritka madár - ha élhetek ezzel a képzavarral. Konzervspárga azonban újabban tényleg mindig van itthon.

Sokáig nem szerettem, mert úgy éreztem, semmi íze sincs. Párszor azonban sikerült jól elkészíteni és most már besoroltam a közepesen kedvelt alapanyagok közé. Elvégre már a perzsák is ezt ették és ők is nevezték el így a növényt.

García Márquez egyik könyvében, a Szerelem kolera idejénben találkoztam a spárga egy érdekes tulajdonságával. Először nem is értettem miről van szó - azt hiszem, amióta spárgát eszem, nem olvsok Márquezt, bár a két ténynek semmi köze egymáshoz. A könyvben Urbino doktor naponta eszik spárgát, mert a növény hatására az ember - vagy az emberek egy része - illatosat pisil.

Elõtte még kiélvezte azt a röpke örömöt, amivel a langyos spárgától megtisztult vizeletének titkos kertillata töltötte el - írja García Márquez Urbino dokiról, aki a feleségével is rendszeresen etetett spárgát.

Nem minden ember pisil illatosat a spárgától - azt hiszem, büdöset meg senki -, érezni pedig még kevesebben érzik a spárga szagát. Genetikai adottság. Van, aki könnyen elhízik, van, akinek jobb az orra vagy más szagokat is érez.

Bevallom, még sosem jutott eszembe belehajolni spárgafogyasztás után a csészébe és azt sem tudom, a kutyapisire milyen hatással lenne a spárga, mindenestre egyes közép-európai (nyugat-balkáni) falusi csehókban és vonatokon kötelezővé tenném a spárgarágcsálást, hátha...

Kedvenc spárgareceptem nagyon egyszerű.

- két kanál liszt
- egy pohár tej
- két kanál zsemlemorzsa
- egy pohár sajt
- sonka
- vaj
- só, bors

A vajat felolvasztom és lisztet keverek bele. Ráöntöm a tejet és amikor forrni kezd, beleteszem a sajtot, sót és borst.

A spárgát egy jénai aljába teszem, szépen sorban, fejtől láb és lábtól fej, megszórom apróra vágott sonkával. Ráöntöm a krémet és 375 F fokra húsz percre beteszem a sütöbe, majd elfogyasztom.

Jó étvágyat és szimatolást!

Asparagus, ham and cheese

4 megjegyzés:

  1. Én nem tudom, de nem vagyok bizalmas viszonyban a spárgával. Talán mert a zöldbabra emlékeztet, és annak meg a szagát is utálom. De majd egyszer talán kipróbálom. Talán.

    VálaszTörlés
  2. Én nemrég ettem életemben először spárgát. Este, mikor kimentem pisilni, azt hittem, csőtörés volt, mert olyan penetráns csatornaszag volt a wc-ben. Mikor éjjel felkeltem, akkor is éreztem a bűzt, így arra a félelmetes következtetésre jutottam, hogy a förtelmes és leírhatatlan szag a pisimből jön. Teljesen megijedtem, hogy most mi lesz, valami irtózatos fertőzésre gyanakodtam. Reggelre viszont nyoma se maradt a szagnak, így gondoltam, hogy a spárga miatt lehetett. Tegnap is ettem, irtózatosan leírhatatlan büdös lesz tőle a pisi, olyan szagú, mint egy kanális. Utána nem győztem szellőztetni a wc-t. :p

    VálaszTörlés
  3. Akkor Te erzed a sparga utohatasat :)

    VálaszTörlés