2008. december 6., szombat

A pulyka


Naked turkey
Originally uploaded by ribizlifozelek

Megtörtént. Bevégeztetett. Elfogyott. (Majdnem, de a megmaradt csontocskák fedezékében megbúvó kis húscafatok már nem elegendőek egy főétkezésre.)

Megettük tehát.

Tíz nap. Tizenkét étkezés. Három fogyasztó. Egy madár.

Kivégeztük a pulykát.

Before the auto da fe


Az egész hálaadási menüből a pulyka elkészítése volt a legkönnyebb. A boltban megvettük a hétkilós madarat, otthon levettük róla a műanyag ruhácskáját, a bendőjéből kiszedtük az ott tárolt nyakát. Szerencsére a lábainak a végét egy előzékeny alkalmazott (vagy gép) összefogta és bedugta a saját nyakbőre alá, így nagyon kötözni se kellett. A pulykához még egy madzagot is adtak, azzal meg lehetett kötözni a meztelen madarat és könnyebben lehetett felemelni, mozgatni, mivel erre már önmagától nem volt képes.

Megsóztuk, borsoztuk, rozmaringoztuk és zsályáztuk, aztán megtömtük a csácsogó madárkát a töltelékkel. Innen egyenes út vezetett a 355 F fokos sütőbe. Időnként megspricceltük olajjal, hogy jobban tudjon napozni, majd négy órán át izzadt benn a csöppség. Időnként kihúztuk és hőmérőt döftünk bele.

Amikor úgy ítéltük meg, hogy kész, kivettük a sütőből és egészen mostanáig ettük.

Turkey

3 megjegyzés: