French Onion Soup
Originally uploaded by ribizlifozelek
Vannak rokonaim, akik ha nem kapnak levest ebédre, sorvadni kezdenek. Rossz kedvük lesz, nem mosolyognak és vágyakozó szemekkel nézik a mélytányérokat. Hiányzik nekik egy kis lőre.
Mi nem vagyunk levesesek. Kempingezéskor jól esik este egy forró leves a hosszú nap után - de nem vagyunk igényesek, egy konzervdoboznyi gyári leves vagy egy porleves olyankor tökéletes.
Forró nyári estéken pedig egy kis hideg joghurtleves, gyümölcsleves vagy uborkaleves le-lecsúszik. Telente több hagyományos levest eszünk. Most, hogy napok óta -11 fok körül van a maximális hőmérséklet, nekünk is jól esik egy kis lőre.
A nagy levesezés közben kipróbáltuk, milyen a lassú szakács francia hagymalevese.
Francia hagymaleves
- 1 quart (1 liter) marhahúsleves
- 3 fej haszma karikára vágva
- 3 evőkanál vaj
- fél teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- Fakultatív negyed csésze vermut vagy konyak
- 1 csésze parmezán sajt (kiegészíthető vagy helyettesíthető reszelt mozarellával)
A forró húslevest beleöntöm a crock pot edényébe. Egy serpenyőben 15 percig párolom a hagymát a vajon. A fertály óra leteltével leveszem a fedőt és beleöntöm a sót, cukrot, lisztet és vermutot (ha van). (További opcióként a vermutot vagy konyakot nem a levesbe, hanem közvetlenül a szájba lehet önteni.) Mivel csak egy 4 éves narancslikört találtam itthon, ez a lépés ez alkalommal kimaradt.
Összekevertem mindent és beleöntöttem a húslevesbe. Alacsony hőmérsékleten 7 órát főztem. Amikor kész lett, reszelt mozarellával, parmezánnal és egy kis borssal ízesítettem.
Pont jókor lett kész: már -17 fok volt.
Gyönyörűek a képek... jaj, ámulok-bámulok... s a receptek is remekjók, a pasi csak levessel élhet ebben a házban, állandóan lögybölök :))
VálaszTörlésAjaj, hogy lehet annyi levest enni?
VálaszTörlésOrulok, hogy tetszenek a receptek es a kepek.