2019. augusztus 3., szombat

Joghurtos padlizsánsáta


Bodrum

Törökországban ettem először és akkor nagyon ízlett. Ha a “joghurt” és a “padlizsán” szavakat hallom, Bodrum kikötője jut az eszembe és az, hogy éhes vagyok. 

Bodrum

Természetesen nem hiszem, hogy Jumurdzsák padlizsánsalátát kanalazott Eger falai alatt, bár ki tudja. 

Eger

A padizsánsaláta önmagában is megállja a helyét. Lehet enni pitával is vagy kenyérrel vegetáriánus ételként. Szerintem bárány vagy bölényfasírttal a legfinomabb.

Eggplant salad with yogurt

A padlizsánsaláta nem úgy saláta, mint egy uborkasaláta vagy egy görögsaláta. Csak törökül így hívják (és saláta sincs benne).

Eggplant salad with yogurt

Ez egy paradicsomszószos joghurtos trutyi, ami sült zöldségekre - többek közt padlizsánra - kerül. 

Eggplant salad with yogurt



Hozzávalók:
  • 1 padlizsán (mert hàt ez egy padlizsánsaláta)
  • 1 hagyma
  • 1-2 színes hollandpaprika
  • Fél kilo paradicsom (vagy egy paradicsomkonzerv és egy valódi paradicsom)
  • 4-5 deci görög joghurt (görög joghurtot török ételbe)
  • Fokhagyma 1-2 gerezd
  • Só, bors, cukor



Eggplant salad with yogurt

  1. A paradicsomot feldarabolom (vagy kinyitom a konzervet és eg darab paradicsomot felvágom) és felteszem lassú tűzre. Teszek bele egy kanál cukrot, sót, borst. Addig hagyom, amíg a lé nagy része el nem párolog. 
  2. A padlizsánt csíkokban meghámozom nagyjából a fele héjat rajta hagyva. Felkarikázom. Megsózom és hagyom állni. 
  3. Zöldségeket nagyobb darabokra vágom. (Lásd fotó.)
  4. A padlizsánt lemosom. 
  5. Forró olajban aranybarnára kisütöm a zöldségeket és a padlizsánt. (Sütőben is lehet sütni, de akkor nem olyan finom, de egészségesebb.) 
  6. A joghurtba 1-2 szem apróra vágott fokhagymát keverek. 
  7. Egy tál aljára leteszem a paradicsomos trutyit. Rá a zöldséget. Rá a joghurtot.
  8. Egy-két órára hűtőbe teszem. (Ha megmarad másnapig, akkor sokkal finomabb.)
Eggplant salad with yogurt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése