2008. május 4., vasárnap

Black fly


Do you like tourists?
Originally uploaded by ribizlifozelek


A black fly egy légyféle. Biztos van becsületes magyar neve is, de azt én nem ismerem. Hallani sokat hallottunk erről a soklábúról. Olyasmiket olvastunk, hogy lehetetlenné teszi a szabadtéri programokat, elűzi a kirándulókat és lehetetlenné teszi a szabadtéri létet. Sokan állítólag megőrültek miattuk. Mások meghaltak. Mindez hihetetlennek tünt.
Aztán találkoztunk a black fly-jal.
A légy jelenlétére először pár minnesotai stoppos utalt északi körutazásunkkor. A stopposok sapkájukra lelőgó gézfüggönyt szereltek. Nagyon nevetségesen néztek ki. Pár nappal később megálltunk ebédelni egy fenyvesben. Hívogató, zöld fenyves volt, méregzöld gyeppel, százados fenyőkkel, fehéren csörgedező tiszta hegyipatakkal.
Még ki se csomagoltuk a harapnivalót, amikor megjelentek. Hatalmasakat haraptak belénk, marásuk nyomán vér csordult karunkból, lábunkból. Belerepültek a szánkba, orrunkba, szemünkbe és csak martak, csak martak, mi meg menekültünk. Otthagytuk a patakocskát, a farönköt és elszáguldottunk.
Láttunk másokat is menekülni előlük. Egy terepjárós cséphadaróként hadonászott karjaival, amig berobbant a mellékhelyiségbe, távoztában is hasonló hevességgel védekezett.
A kis bestiák átharapták a bőrt és állkapcsaik véres nyomot hagytak maguk után.
A black fly szinte mindenütt él Amerikában. A környezetvédelem ráadásul kedvez elterjedésének: amióta javul a vízminőség, egyre több lárva kel ki és egyre több lárva támad gyanútlan áldozataira. A lábasjószág néha a vérveszteségbe, az emberek az allergiába szoktak belehalni.
Nem hittem volna, hogy a száraz Utahban is élnek. De igen, vannak itt is ilyen dögök. Pár perc alatt visszakergettek minket a kocsiba, ahova véres fejjel menekültünk. Szimpatikusak lehettünk nekik: egész bölénycsordából választhattak volna, de nem, mi kellettünk nekik. Egy részünk ott is maradt rágóik között.

Nincsenek megjegyzések: