2023. július 22., szombat

Coalville üzenőfala

Coalville

- Itt meleg van - mondta Puppey sértődötten.

- De az alagútba nem akartál menni.

- Mert ott huzat volt.

Coalville Ledge

- Meg akarom nézni a sziklarajzokat. Gyere! Meg az alagutat is!

Coalville

Az alagút persze nem alagút volt, hanem egy vízvezeték, amit a mormon telepesek vájtak a sziklába, hogy a vizet a sziklafal egyik oldaláról átvigyék a másikra.

A vízvetét alagútja a bejáratnál görnyedten járható volt, majd fokozatosan szűkült és a közepén már csak négykézláb lehetett elférni levett hátizsákkal, majd az alagút ismét kiszéletesett és lett benne hely a kijáratnál.

Teljesen olyan volt, mintha két oldalról kezdték volna vájni a sziklát és mire középen találkoztak, mindkét csapatból kifogyott volna a szufla.

Miközben Puppey fenekét követtem négykézláb a sötétben, reméltem, hogy a finom porban nem fogok beletenyerelni vagy beletérgyelni egy százötven éve elhagyott üvegdarabba.

Coalville

De nem. 
Idővel megláttam valamit, ami nem Puppey feneke volt, hanem valóban a fény az alagút végén.

Kijutottunk a másik oldalon és mehettünk is vissza.

Coalville

De mondom, nem azért jöttünk, hogy lyukakban mászkáljunk, hanem, hogy megnézzük a sziklarajzokat. (jó, Puppey azért jött, hogy lefeküdjön az árnyékban). 

Észak-Utah nem bővelkedik sziklarajzokban, reméltem, ezek jobbak lesznek, mint a Centervilliek.

Coalville

Amikor idejöttek a mormonok, látták, hogy az indiánok az elmúlt kétezer évben telefirkálták a sziklát mindenfélével, úgyhogy ők is így tettek - csakúgy, mint az El Morrónál Új-Mexikóban vagy az Inscription Rock-nál Wyomingban.

Coalville Ledge

Engem a bal oldalon álló elmosódott alak határozottan a Moqui Királynőre emlékeztetett. Csak ebből sokkal kevesebb maradt. Elmosta az eső vasfoga vagy mi. De a királynő itt ugyanolyan prominens helyen állt, mint a másik királynő Utah másik felében tudatva az érkezőkkel, hogy ez az ő földje, ő népe, ő sivatagja vagy valami ilyesmi.

Coalville Ledge

A legtöbb rajz elmosódott volt, de középen, a királynőtől jobbra a kutyáját sétáltató embert simán beazonosítottam. Egy ilyen jelenetet egy kutyás mindig felismer. A kutya (középen) szerintem azt mondja türelmetlen gazdájának (középen jobbra), várj, amíg idekakilok, aztán mehetünk a medvére. Úgyhogy a vadászok (bal szélen) várnak, amíg az eb dolgozik.

Coalville Ledge

A másik jelenet, felül, szintén könnyen értelmezhető. A Sárga Indiánok fenyegetően közelednek a Vörös Indiánhoz. Az alakokon jól látni a hierarchiát, harcos van egy tollú, van két tollú és van tollatlan.

A bunyót láthatóan a két kéttollú intézi el egymás között, a Vörös Pasas mintha meg is lenne lyuggatva, míg a sárga elégedetten rázza ki kezéből a csata fáradalmát és büszkén mutatja, hogy megvan mind az öt ujjam.

Coalville Ledge

Azt olvastam, hogy a régészek a sziklafal lábánál találtak festékmaradványokat, amit helyi kövekből a művész itt helyben kevert ki és alkotott fel a falra. (Arról, hogy egyes politikailag korrekt komiszárok szerint ez miért nem művészet, majd egyszer később.)

Természetesen a fenti freskó értelmezése teljesen személyes és tudománytalan, de mint minden művészet, ez a rajz is nagy teret enged a fantáziának és a gondolkodásnak és ettől jók és érdekesek. 

Coalville Ledge

Amivel a telepesek felülírták és kiegészítették az indiánok rajzait, néha kevésbé érdekes. (Nem tudom, hogy abban, hogy a korábban itt jártak rajzaira és rajzai mellé rajzoltak, mennyi a megszüntetve megőrzés és mennyi az "itt járt Jocó" életérzés.

Coalville Ledge

Az aláírások láttán az írás degresszív fejlődése itt egyértelmű volt: minél régebbi volt az aláírás, annál jobban szebben és nagyobb műgonddal volt bekopácsolva. A végén meg csak odamázoltak valamit, amit le is mosott az eső.

Coalville

De hogy ki volt az a Hettie és mit csinált Dr Peck-kel a sziklákon és hogy Peck doktor volt-e valóban vagy csak a kopácsolás mestere, nehezen fogjuk megtudni. Mert a korabeli pletykalapok nem maradtak fenn.

Coalville

Az is egy nagy rejtély, hogy ki volt az a Hyrum Smith, aki 1871-ben nagy műgonddal felvéste a nevét ide. A mormon vallás alapítójának a testvérét Hyrumnak hívták, de ő 1841-ben mártirizálódott (meglincselték), hasnló nevű fia pedig meghalt. Szóval ez egy másik Hyrum, csak a végtelen regiszterekben nem találtam nyomát. (UPDATE: találtam!)

Coalville

A három Los Angelesből érkezett utazót ezért ma nem csak a Colosseumnál tartóztatnák le, de akkoriban ez még bevett viselkedésnek számított, picit korábban a kor vezető amerikai régészei is lelkesen aláírtak minden ásatási területet.

Az azonban biztos, hogy 1947-ben eljutni Coalville-be Los Angelesből nagyobb tett lehetett, mint ma elrepülni Olaszországba.

Coalville Ledge

Azt se fogjuk megtudni, hogy mi történt 1933 március 18-án, kivéve, hogy egy disznó formájú pacával takarták le később.

Fantáziám ahhoz is kevés, hogy a felette levő elmosódott sokkal régebbi Vörös Pacát értelmezzem.

Coalville

Manapság az ötven évnél régebbi dolgokat megtartják és az új graffitit letörlik. Hogy B. B. mit törölt le és mit akart mondani a kunkori lábakon álló lavórjával úgyanúgy nem tudjuk, mint, hogy mik lehettek a a körülötte levő vörös rajzok. Talán az absztrakt művészet első helyi próbálkozásai. Az alábbi kép bal oldala meg az első Szputnyik ábrázolás időszámításunk kezdete körénykéről. Vagy a napocska, amint kiégeti a művész agyát a sziklafal előtt.

Coalville Ledge

Jó volt a Coalville Ledge-t nézegetni, de meleg volt, úgyhogy inkább elindultunk tovább megnézni a temetőt, meg a várost és remélkük, a közeli víztározóra is lesz idő.

Coalville

Nincsenek megjegyzések: