2013. január 21., hétfő

Ingatlanpiac - Mi a short sale?

Old House

- Hogy lehet, hogy az a ház 160'000-ért kelt el és pár hónapra rá csak 100'000 dollárt adott érte mostani tulajdonosa? - kérdezte Parmezán, aki a magyarországi hóviharban a duruzsoló kandalló elôtt az amerikai ingatlanosok online bibliáját, a Truliát böngészte. A Trulián az is szerepel, hogy egy adott utahi ház mikor és mennyiért kelt el.

- Ekkora volt a válság?

Megnéztem a házat. Az ingatlanlufi kipukkadása elôtt vette tulajdonosa. Fél év múlva óriási veszteséggel adta el.

Az oldal jegyzete szerint az adásvétel egy short sale volt. Ez mindent megmagyarázott.

Amikor házat néztünk, megtanultuk, mi a short sale. Ingatlanosunk ajánlotta is, hogy ha van több hónapunk és jó idegeink, próbálkozzunk egy short sale-lel.

Abandoned

Amikor az Egyesült Államokban az adós már nem tudja fizetni háza, lakása részleteit a banknak, megpróbálkozhat egy short sale-lel.

Elôször ehhez kell a bank beleegyezése. Ha a hitelezô elfogadja, hogy lesz némi vesztesége az ügybôl, az adós pedig meghirdeti a házat olyan a piaci érték alatti nyomott áron, amit szerinte a bank majd még elfogad.
Az olcsó házra aztán gyûlnek a dögkeselyûk, mint vevôk az új iPhonera.

Ha valamelyik elfogadja a nyomott árat, akkor az ajánlatát továbbítják a banknak. Az ajánlat pár hetet, vagy inkább hónapot pihen a bankban. Ha a bank elutasítja a kipihent ajânlatot, meg kell hirdetni kicsit drágábban, de továbbra is mélyen áron alul.

Ha a bank elfogadja az ajánlatot, a vevô megkapja a házat és fizet. A bank megkapja a vételár teljes összegét és a fennmaradó adósságot leírja. Az eladó ott áll ház és adósság nélkül, tiszta lappal.
A lehetôségekhez képest mindenki jól járt. Az eladó bukta az eddig befektetett pénzt és a házat, de már nem kell tovább törlesztenie és új életet kezdhet. A vevô olcsón kapott egy házat. A bank veszített valamennyit, de a befektetett tôkéjét általában visszakapja.

Mi pedig Yodával lelkesen nézegerjük az eladó házakat. Minden sarok tartogat meglepetéseket a Mesternek.

Nincsenek megjegyzések: