Törökországban ettem először és akkor nagyon ízlett. Ha a “joghurt” és a “padlizsán” szavakat hallom, Bodrum kikötője jut az eszembe és az, hogy éhes vagyok.
Természetesen nem hiszem, hogy Jumurdzsák padlizsánsalátát kanalazott Eger falai alatt, bár ki tudja.
A padizsánsaláta önmagában is megállja a helyét. Lehet enni pitával is vagy kenyérrel vegetáriánus ételként. Szerintem bárány vagy bölényfasírttal a legfinomabb.
A padlizsánsaláta nem úgy saláta, mint egy uborkasaláta vagy egy görögsaláta. Csak törökül így hívják (és saláta sincs benne).
Ez egy paradicsomszószos joghurtos trutyi, ami sült zöldségekre - többek közt padlizsánra - kerül.
Hozzávalók:
- 1 padlizsán (mert hàt ez egy padlizsánsaláta)
- 1 hagyma
- 1-2 színes hollandpaprika
- Fél kilo paradicsom (vagy egy paradicsomkonzerv és egy valódi paradicsom)
- 4-5 deci görög joghurt (görög joghurtot török ételbe)
- Fokhagyma 1-2 gerezd
- Só, bors, cukor
- A paradicsomot feldarabolom (vagy kinyitom a konzervet és eg darab paradicsomot felvágom) és felteszem lassú tűzre. Teszek bele egy kanál cukrot, sót, borst. Addig hagyom, amíg a lé nagy része el nem párolog.
- A padlizsánt csíkokban meghámozom nagyjából a fele héjat rajta hagyva. Felkarikázom. Megsózom és hagyom állni.
- Zöldségeket nagyobb darabokra vágom. (Lásd fotó.)
- A padlizsánt lemosom.
- Forró olajban aranybarnára kisütöm a zöldségeket és a padlizsánt. (Sütőben is lehet sütni, de akkor nem olyan finom, de egészségesebb.)
- A joghurtba 1-2 szem apróra vágott fokhagymát keverek.
- Egy tál aljára leteszem a paradicsomos trutyit. Rá a zöldséget. Rá a joghurtot.
- Egy-két órára hűtőbe teszem. (Ha megmarad másnapig, akkor sokkal finomabb.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése