2021. április 17., szombat

Saltair - régészeti túra

Saltair

- Most ezen ne menjünk át - az utóbbi időben jópár komoly sós dagonyával járó túrán voltunk és ez a mocsár minden korábbi képzeletünket felülmúlta. 

- Meg tudjuk kerülni a régi vasút helye mentén.


 Régen ide, a Saltair-hez vasút hozta a vendégeket.

A vonatok Salt Lake Cityből jöttek, bementek a mólóra, majd a másik kijáraton továbbhaladtak Tooele fele.

Saltair

A vasúti leágazásnak már csak nyomai maradtak meg.

Pedig valamikor több ezer ember jár ide ki úszkálni, táncolni, szórakozni.

Saltair3

A vasútat először, a 19. században egy cölöpökön ál viadukton vezették be. Amikor 1925-ben Saltair először leégett, az új fürdőhelyhez, a Saltair 2-höz töltést építettek a régi viadukt felhasználásával.

Ennek maradványain gyalogoltunk most be.

Saltair

Valahogy nehezen tudtuk elképzelni, hogy itt valamikor villamosított szerelvények hozták a nagyérdeműt.


Train to Saltair

Annak ellenére nehéz volt elképzelni, hogy úgy tenkét éve még láttuk a közelben az egyik elhagyatott vasúti kocsit a Nagy-Sós-tó partján. (Azóta elvitték és beöntötték, mert a telek tulajdonosa félt, hogy egy elborult selfie-lovag(ina) fejreesik benne, meghal es utána bepereli.)

Hogwarts Express

A töltés maradványain könnyen haladtunk tovább. Az útból és a parkolóból itt-ott maradt egy darab aszfalt így láttuk, mikor értünk a fürdőhely helyére.

Artifacts

Ott álltunk a bejárat előtti téren és körülnéztünk. Előttünk kellett volna legyen a pompás főépület. Ezt Richard Kletting tervezte.

SaltAir1

Kletting korának leghíresebb utahi építésze volt. Ő tervezte a helyi parlamentet, a State Capitolt is.

Utah State Capitol

A Saltairrel szemben, a viadukt végénél a főépülettől jobbra és balra valamikor a Nagy-Sós-tó terült el. Itt (is) fürdött az úri közönség. Ma csak a kiszáradt medret láttuk.

Saltair

A főépületen túl további mólók vezettek a tó belseje fele. Itt (is) fürödtek és lebegtek a vízben.

Saltair

Jól látni a képeslap bal szélén a kabinsort. Itt ezer, saját zuhanyozóval ellátott kabin várta a vízből kikászálódó sós vendégeket.

Saltair

A Saltair fogalom volt. A 19. század második felében Salt Lake City volt az Egyesült Államokban a legnagyobb város a Mississippitől nyugatra.

Mindenki, aki számított, ide járt pihenni, nyaralni, kikapcsolódni Salt Lake Cityből és messzebbről is. (Az Antilop-szigeten élő farmerek is ide hajóztak hétvégente bulizni.)

Saltair

A levelezőlapon ismét látszik, hogy minden cölöpökön állt.

Saltair

Egyes leírások szerint kétezer cölöp tartotta az épületegyüttest a víz felett.

Saltair

Hogy milyen lehetett a cölöpök között? Kisérteties.

Amikor a második Saltair tönkremet, az egész komplexum elhagyatottan állt. Ekkor, a hatvanas években itt forgatták a világ első zombie-filmjét, a Carnival of Souls-t. Az alapján, amit láttam belőle, ez egy X kategóriás film, ami azért érdekes nagyon, mert meg lehet belőle ismerni a hatvanas évekbeli Salt Lake Cityt.


Saltair 2

Az is jó, hogy pontosan látni, milyen volt  az épületeket tartó oszloperdő.

Carnival of Souls

Mostanra ezeket a cölöpöket megette az idő vasfoga és a só.

Saltair

A központi épületből kiinduló mólók további épületekhez vezettek. Ilyen volt például a hajó formájú Ship Restaurant vagy a képen mögötte látható Hippodrom, ahol lóverseny helyett kerékpárversenyeket tartottak.

Saltair

Azt, hogy miért nem Velodromnak hívták a Hippodromot, nem tudtam kideríteni. 

Hippodrom - Saltair

Ha épp nem tartottak kerékpárversenyt, akkor hozott bicajjal is lehetett versenyezni vagy bérelni egy kerékpárt és azzal menni körbe-körbe.

Saltair - Velodrom

Saltairnek (az elsőnek) saját operatársulata is volt. Meg nagyzenekara. 

Saltair Opera

Ha nem volt előadás, akkor az úri közönség táncolt a világ -akkor- legnagyobb báltermében. (A rengeteg felhasznált faanyagot látva nem csodálkozom, hogy a város körüli hegyoldalak ma kopárak.)

Dance room - Saltair

Az első Saltair - amit eredetileg a mormon egyház épített és később értékesített - leégett. A második nem volt annyira sikeres, mint az első: a világválság, a világháború, a változó szokásos és a csökkentő vízszint nem kedveztek az üzletnek. A Saltair, csakúgy, mint a többi tóparti fürdőhely, a szomszédos Blackrock és a Sunset Beach, tönkrement.

Saltair 2

Azért ez sem volt rossz hely.

Bal

Ma is van egy Saltair, de az elődei közelébe se ér. A mai Saltair, amit Saltair 3-nak kellene hívni ide pár kilométerre található koncertterem, ami csak néha van nyitva és inkább naplementét nézni mennek oda az emberek. Pedig, mint megtapasztaltuk, a naplemente a Marinából sokkal szebb.

Great Salt Lake


Ahogy körülnéztünk a Saltair helyén, úgy számoltuk, hogy nagyjából a vendéglő helyén járunk. Itt egy ásatásokat folytatni tilos táblát láttunk és rengeteg cserepet.

Artifacts

Mint megtudtuk, a Saltair helye régészeti lelőhelynek számít és védett.


Artifacts

Ezt (sem) gondoltuk volna.

Megnézegettük a maradványokat. Amikor a második Saltair is leégett, az összes maradványt eldőzerolták, de így is rengeteg minden maradt a helyszínen.

Artifacts

Kisétáltunk még a tóra, itt találtunk egy teherautóroncsot.

Visszanéztünk, hogy megpróbáljuk ideképzelni a fürdőhelyet. Az alábbi képen a víz visszahúzódása után látható a Saltair 2 elhagyott épülete.

Saltair

Mondjuk most még kevesebb volt a víz...

Saltair

Megfordultunk.

Nagyon sajnáltuk, hogy mindannak, amit ez a fürdőhely képviselt közel nyolcvan éven át alig maradt valami nyoma. Ha ma is állna, biztosan törzsvendégek lennénk...

Saltair2

Nincsenek megjegyzések: