2008. május 8., csütörtök

Séta a parlamentben


State Capitol
Originally uploaded by ribizlifozelek

Szeretek amerikai parlamentekbe járni. Néhányat már megnéztünk, de azért még pár tucat hétravan.
A helyi parlamentek barátságosak, meghittek, még akkor is, ha külsejük, belsejük egy hivalkodó hodály benyomását kelti. Amint azonban látogató körül akar nézni, Magyarországon edzett lelke felderül, az angyalkák énekelni kezdenek, Columbia táncra perdül Mikiegérrel és rájvünk, mit is jelent adófizető polgárnak lenni.
A washingtoni Capitolium más tészta, ott sorba kell állni, ott megmotozzák az embert. Máshol azonban nagyonjó érzés látogatónak lenni. A látogató bemegy az épületbe. Nem állják útját marcona gorrillák, hogy mit akar. Nincs motozás, nincs átvilágitás, csak pár fel alá sétaló őr, akiket azért tartanak, hogy megmutassák, merre van a wc.
Tehát, a látogató bemegy a utahi parlamentbe. Minden bejáratnál talál egy információs táblát, hol van a turistairoda. A turistairodában talál egy csomo prosit és egy fickót, aki elmonja, óránként vannak ingyenes idegenvezetős túrák. De ha akar, az ember körbesétálhat magában is. Azt fotóz le, amit akar. Megnézhet mindent, ami nyitva van.
Az épület nyitott. Elvégre közpénzől tartják fenn.
Mi az idvezzel mentünk körbe, de a látogatás után még őgyelegtünk egy keveset. Az idvez mesélte, hogy a kormányzónak van egy reprezentativ irodája. Vele nem tudtuk megnézni a szobácskát, épp használták. Utána visszaóvakodtunk és megkérdeztük a titkárnőt, megnézhetjük-e.
Telefonozott egy kicsit, és azt mondta, igen, várjunk egy kicsit, addig nézzük meg a tárgyalót, mert az is szép. Megnéztük. Tényleg szép volt. Aztán jött egy másik titkár és megmutatta a szobát.
Mosolygott, aztán elsétált. Mi is.
Nagyon jól éreztük magunkat benn. Nem volt az az érzésünk, hogy a Rémkirály kastélyába óvakodunk be és minden lépésünkre ügyelnünk kell, mert elvisz az ördög vagy a security. Egy valódi középületben voltunk.

Nincsenek megjegyzések: