2021. április 11., vasárnap

Hol ház állott most semmi - Fryer tanya

Frary Homestead

Az Antilop-szigeten a Fryer tanya helyéhez vezető ösvény az egyik legkönnyebb kirándulás. Még a Ladyfinger kilátóhoz vezető útnál is könnyebb.

Kellett menni egy kilométert egy ösvényen és már ott is voltunk az egykori szántóföldön.

Fryer homestead

A szigeten ott a skanzen, a Garr Ranch. Ez az egyetlen megmaradt tanya. Ez volt a legnagyobb és ennek volt a legbővizűbb forrása.

De a Garr Ranch mellett volt itt több kisebb telep is. Ilyen volt a Fryer-ék tanyája.

Két család élt itt egy-egy egyszobás házban (eleinte egyetlenegy házban) pár évtizedet. Megtisztították a földet a kövektől és gabonát ültettek. A sziget kedvező mikroklímájának köszönhetően általában két héttel korábban arathattak, mint a szárazföldön.

Fryer homestead

Telepítettek egy gyümölcsöst, ami ellátta őket lekvárral. Ezt állandóan öntözni kellett, hogy ki ne száradjon.
A pici forrás vizét és a tavaszi hóolvadásból egy kisebb víztározóba összegyűjtött vizet használták öntözésre. Idővel csövekkel bevezették a forrásvizet (és néha a vízzel a bogarakat) a házakba.

Frary Homestead

Volt egy krumpliföldjük is, amit a gyümölcsöshöz hasonlóan állandóan őrizni kellett, mert az őshonos állatok nemcsak a krumpli leveleit ették le, hanem kiásták a gumókat is.

Frary Homestead

Tartottak állatokat is.

Néha vadásztak a szigeten élő antilopokra.

Ha kellett valami, akkor leséltáltak a tópartra a kikötöjüke, felszálltak a vitorlásukra és elhajóztak Salt Lake Citybe (amit akkoriban még Great Salt Lake Citynek hívtak) és bevásároltak.

Frary Homestead

Ha szórakozni akartak, akkor szintén hajóra szálltak és elhajóztak vagy a Saltair-be vagy a Black Rockhoz vagy a Garfieldba.


Fryer homestead

Kemény élet volt.

Miután elköltöztek és minden mozdíthatót eladtak 1910 körül, a természet szinte minden nyomukat eltörölte.

Fryer homestead

Csak a házak alapjainak kövei, pár rozsdás vas és egy sír emlékeztet arra, hogy itt valaha két család igyekezett megélni és vallotta otthonának ezt a helyet.

Fryer homestead

Nincsenek megjegyzések: