Liver paste
Originally uploaded by ribizlifozelek
Jó ötletnek bizonyult rengeteg finomság felpakolása. Nemcsak azért, mert megtanultunk konfitálni (receptet lásd alább), hanem, mert Monticellóban felkopott volna az állunk.
Nagyon jól esett a gyaloglás után visszaérkezni az autóhoz, előszedni az elemórzsiát és nem egyszerű, mezei szendvicset enni, hanem valami finomságot elfogyasztani.
Persze az is igaz, hogy a sok élmény, menés, nagy magasság hatására valószínűleg a szárazkenyérnek is örültünk volna.
Az egész úgy kezdődött, hogy a boltban vettünk egy kiló csirkemájat. Azt találtuk ki, hogy keszítünk belőle valami finomat és elvisszük magunkkal délre.
A rejtelmes hangzású szó, a konfitálás mindig is izgatta a fantáziánkat. Úgy hangzik, mintha valami egzotikus szekta perverz szertartása lenne. Pedig nem az, hanem alacsony hőfokon, zsírban történő sütés. Magyarul májkrémet csináltunk.
Biztos vagyok benne, hogy a Polgári Védelemnek több évtizedre elegendő májkonzervje van titkos óvóhelyeken. Emlékszem arra is, hogy otthon hosszabb gyalogtúrákra gyakran vittem magammal a filléres, kicsi konzervekből egyet. Feledhetetlen pillanat volt, amikor letelepedtünk valami erdei tisztáson egy évszázados fa árnyékába, döngicséltek a bogárkák, vad zöld volt a fű, mi meg elolvastuk, mi van a májkrémben.
Fantáziánkat leginkább az ipari szalonna és a sertésbőrke ragadta meg. Máig nem tudom, nem is akarom tudni, pontosan mit is takarnak e fogalmak, de most is szent borzongással emlékszem vissza rájuk.
Fogtuk a májat, beletettük egy serpenyőbe és annyi zsírt tettünk hozzá, hogy pont ellepje, közben konyhakéseket rázunk és ütemesen kántáltuk: reformkonyha, reformkonyha.
Másfél, két órán át sütöttük nagyon lassú tüzön a májat a zsírban, aztán hagytuk kihülni. Mikor kihült, a májat és a sültzsírt ledaráltuk.
Az így keletkezett krémet sok-sok majorannával, kevesebb sóval és borssal Yoda lelkes segítsége mellett összekevertük.
A kirándulás végeztével aztán fáradtan előszedtük az elemórzsiás táskából a májkrémet és friss cipóra kentük és megettük. Nagyon finom volt, pedig nem volt benne ipari szalonna, de még sertésbőrke sem.
5 megjegyzés:
Mmmmnyammmm :)
ezt mar csak egy kis ujhagymaval lehetett volna fokozni :)
Fogtuk a májat, beletettük egy serpenyőbe és annyi zsírt tettünk hozzá, hogy pont ellepje, közben konyhakéseket rázunk és ütemesen kántáltuk: reformkonyha, reformkonyha.
Az még értem, hogy a konyhakéseket kellett rázni, de mi szükség volt a kiabálásra?
Nem lett kemény a máj? Mi csak negyed órát szoktuk sütni, az is nagyon jó :)
egy éjszaka fokhagymás tejcibe áztatás, zsír felolvaszt, és mikor forró májakat beledob, meg plusz fokhagymát :) addig ütöget amíg böködve a májakat már nem eresztenek levet. kenhető és isteni lesz. És update. :)
aGinger :)
Csori, legkozelebb fokozzuk.
Parmezan, igy akadalyozzuk meg, hogy a maj kemeny legyen.
Pyry, nagyon puha volt a lassu sutestol. Legkozelebb kiprobaljuk a te modszered szerint is.
Megjegyzés küldése