2009. március 24., kedd

Butler Wash


Butler Wash
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az ősi észak-amerikai indián kultúrákról keveset tudok és sokáig nem is nagyon érdekeltek. Nem is nagyon hagytak maguk után látványos emlékeket - gondoltam. Mesa Verdét ismertem, de valahogy úgy gondoltam, azok a lenyűgöző romok mindegy véletlenül kerültek oda. Van ott egy romváros a kanyonban és kész.




Idővel aztán megtudtam, hogy Utah-Arizona-Colorado tele van ősi romokkal. Sok romot fel sem tártak. Ott és néha úgy vannak, ahogy építőik hatszáz éve elhagyták őket és elvándoroltak valahova máshova.

Butler wash romjai szó szerint útbaestek, így habozás nélkül megnéztük őket.

Butler Wash

A parkolóból könnyű, egy kilométeres séta a kanyon. Helyesebben most könnyű ez a séta, az ösvény alig emelkedik, alig ereszkedik, könnyen követhető. Nyáron azonban felforrhat a kiránduló agya, amint leereszkedik és felkapaszkodik a sima sziklákon. Annyi árnyék van itt, amennyit az ember csinál magának, hacsak nem tud bebújni a kaktuszok alá.

Don't touch me

Az ösvény egy kilátóban végződött, innen lehet rálátni a romokra. (Egy többórás sétával a romokhoz is el lehet jutni, de az annyira nem egyszerű, a többi környező romról nem is beszélve.)

Butler Wash

Az épületek a kőzet hasadékaiba épültek. A szikla megvédte a lakókat -és később a romokat- a széltől, árnyékot adott. A kisebb repedésekbe magtárakat, raktárakat építettek.

Butler Wash

Aztán pár száz év után az egészet hagyták a fenébe és elmentek. Mi meg csak bámuljuk a romokat. Ide még vissza kell jönnünk.

Nincsenek megjegyzések: