2023. június 26., hétfő

Cathedral Gorge

Cathedral Gorge

Rengetegszer (négyszer?) írtam már a Cathedral Gorge-ról. Elmeséltem, milyen volt ide megérkezni először. Másodszor. Milyenek a CCC híres vécéi. 

De valahogy sose írtam le, mi is ez a Cathedral Gorge. 

Ez egy csoda. 

A víz erodálja a sziklákat - megkövült sarat - egy rég kiszáradt tó medrében. 
Cathedral Gorge

A csapadék szűk szurdokokat váj a puha kőzetbe és a labirintusszerű járatok összefonódnak, elágaznak, szűk alagutakon összekapcsolódnak és egy többemeletes rendszert képeznek. 

Cathedral Gorge

A huszas-, harmincas években a helybeliek ide jártak piknikezni, kirándulni és a gyerekek a labirintus minden zegét és zugát bejárták. (És nem vesztek el.)

Cathedral Gorge

A harmincas években a nagy gazdasági válság idején Roosevelt közmunkaprogramja keretében kiépítették a helyet. 

Cathedral Gorge

Akkoriban kevés volt a turista -ők is úriembernek, úrinőnek számítottak-, ezért úgy gondolták jó ötlet az új épületeket pont a legszebb helyekre tenni. Így lehetett pont a szurdokok bejáratánál kakilni és pisilni. 

Cathedral Gorge

A CCC egykori tábora ma a kemping. A CCC a St Thomas menti táborból tette át ide székhelyét. Ott, többek közt, a Lost City múzeumot építették fel Overtonban. Itt St Thomas után voltam és a elfelejtettem írni róla. Majd valamikor pótolom, ha megtalálom a jegyzeteimet. A CCC munkásai dolgoztak az Overtonhoz közeli Valley of Fire-ben és ott is építettek pár csinos retyót és ösvényeket az Atatl szirtnél

Cathedral Gorge State Park

A munkát koordináló régészeknek annyira megtetszettek a Lost City-ben látott indián romok, hogy átdolgozták a vizesblokkok terveit és mindegyiket az ő stílusukban építették. Ez a kő építészet köszön vissza itt is és a szomszédos Kershaw-Ryan State Parkban is, ahol szintén megcsodáltunk egy mosdót. (Ezer év múlva majd régészek nemzedékei fogják a fejüket törni azon, hogy terjedek el az “overton tipusú wc-k” ilyen eltérő helyeken és majd rengeteg elmélet fog születni vándorkőművesek ihletett kőfalairól.)


Cathedral Gorge

Ma a kemping az egykori CCC tábor helyén áll. Némelyik fát meg akkoriban ültethették megteremtve a mai oázis magját. 

Cathedral Gorge State Park

Jó ez a hely. 

Lehet itt kirándulni, túrázni és pihenni. Meg visszajönni nagyjából évente. 

Cathedral Gorge

Nincsenek megjegyzések: