2021. november 23., kedd

Barlang a hegyekben

Minnetonka cave

A hosszú és kanyargós út egy hatalmas fenyvesben és egy pénztáran végződött. Itt kellett kifizetni a barlangtúrát.

Minnetonka cave

A barlangot egy nagyon éhes vadász találta meg, aki miután lelőtt egy galambot, képes volt lemászni egy meredek sziklafalon a zsákmány után és feltűnt neki, hogy a sziklából árad a hideg.

Vissza is tért haverjaival, hátha talál egy kincset - de csak barlangot talált, meg denevéreket.

Minnetonka cave

Miattuk volt, hogy a túrára csak maszkban lehetett menni, nehogy visszafertőzzük őket koronavírussal - meg egyéb nyavajákkal.

Minnetonka cave

A több, mint egyórás túra alatt egyetlenegy denevért se láttunk - talán mert a denevéreknek több eszük van, mint emberek körül csapongani vagy mert aludtak.

Minnetonka cave

Láttuk viszont a kifele jövő csoportot: ők úgy néztek ki, mint akik halálra rémültek egy denevértől vagy kifáradtak egy nagy mászásban.

Valószínűleg az utóbbiről volt szó: a barlan az meredeken ereszkedik a mélybe és a túrán csúszós vaslépcsőkön ereszkedtünk lefele hideg vaskorlátba kapaszkodva.

Aztán ugyanez visszafele.


Minnetonka cave

Természetesen Ribizli szemüvege pillanatok alatt bepárásodott és választhattam, hogy vagy leveszem és vaksin botorkálok lefele vagy fennhagyom és vakon botorkálok lefele.


Minnetonka cave

Valahogy természetesen megoldottuk és még látni is sikerült pár dolgot - bár néha előfordult, hogy a utóbba a fényképeket nézegetve jöttem rá, mit is láttam.


Minnetonka cave

Nem volt egy Aggteleki-cseppkőbarlang, de nem volt rossz. Persze itt is - mint valószínűleg minden barlangan az amerikai Dél-Nyugaton elmesélték a híres legendát az indián hercegnőről és szerelméről.

Minnetonka cave

A barlangot még a huszadik század harmincas éveiben tették járhatóvá. A CCC, a  Civilian Conservation Corps éveken át dolgozott itt. Utakat építettek és barlangot tártak fel és vésővel, kalapáccsal naponta több kilométert gyalogolva, hóban, fagyban, sötétben építették ki a barlangot.

(A CCC volt Roosevelt válasza a világválságra: a CCC-ben dolgozok szállást, ellátást és fizetést kaptak és közmunkában elképesztő dolgokat építettek Amerika eldugott szegleteiben. Például WC-t a Cathedral Gorge-ban.

Minnetonka cave

Kifele gyorsabban jöttünk: hajtott minket az éhség is és hát el akartunk jutni Párizsba is, meg egy jégbarlangba is.

Minnetonka cave


Nincsenek megjegyzések: