2021. november 21., vasárnap

Párizs - Idaho

Paris

Ez a Párizs nem az a Párizs. Nem a texasi és nem is a Francia.

Ez a Párizs Idahóban van, közel a Macitóhoz.


Paris

A közelében található Montpellier és St Charles. Térképnézegetés és utazástervezés közben egyből arra gondoltam, hogy ide francia mormonok érkezhettek. Persze ez így nagyon nem volt igaz.

Helyesebben annyi volt igaz, hogy mormonok érkeztek. De nem Franciaországból és nem is Kanadából, hanem a vermonti Montpelier-ből.

Paris

St Charles-nak sincs köze a Franciaországhoz, hanem egy Charles nevű mormonről nevezték el, ugyanúgy, mint St George-t vagy St Thomast.

Párizst meg.... Párizst sem Párizsról nevezték el hazájukra könnyes szemmel emlékező bevándorlók, hanem Párizst (Paris) egy Parrish nevű mormonról nevezék el, csak a postás elírta nevet. "Annak, hogy Parrish semmi értelme, Paris, na, az egy értelmes szó".

Paris

(Hasonlóan nevezték el a legszebb nevű utahi várost is Lynndyl-nek.)

Parrish tevékeny ember volt, ő már Centerville megalapításában is részt vett és ott az egyik legfontosabb utca és az a patak, ami mellett olyan nehezen küszködtünk fel Puppeyval, ma is az ő emlékezetét őrzi. (Párizsi szobrát lásd a fenti fotón. Nem, ő nem Marx, ő Parrish.)

Paris

Mi négy dolog miatt jöttünk Párizsba (Idaho). Egyfelől ugye Párizst látni kell. Meg akartuk nézni a hatalmas "notre dame"-t. (lásd a fenti és lenti fotót). Emellett van itt két barlang, a Minnetonka barlang és egy jégbarlang.


Paris

Tetszett Párizs, még ha a boltoknak fura is volt a nyitvatartása


Paris

A városka nyugodt volt, békés és álmos. Mi is elálmosodtunk, de kávét azt nem lehetett kapni, a kávézók mind bezártak, csakúgy, mint a fagylaltózók.

Paris

Meg a mozik.

Paris

Meg régiségboltok kivételével az üzletek.

Sok egyebet nem tudtunk tenni, elindultunk a jégbarlangba, hátha ott felébredünk a jégbarlang augusztusi havában.

Paris


Nincsenek megjegyzések: