2021. november 5., péntek

Elhagyott motelek városa - Dinosaur

Dinosaur

- A zombik győztek vagy a dinoszauruszok? - ez volt az első kérdés, amit feltettünk Dinosaurban.


Dinosaur

Dinosaur az első colorádói település a utahi határ után. Eredetileg Baxter Springs-nek hívták, mert - nem meglepő módon - a források a Baxter család tulajdonában voltak.

Dinosaur

A városka nagyon ritkán tartozott azon helyek közé, ahova jószántukból mentek volna az emberek. Az első telepeseknek azt mondták, dús legelőkre és termékeny földekre érkeznek. Persze ez így ebben a formában nem volt igaz, itt akkor termékeny a föld, ha zsákba hozzák a legközelebbi kertészboltból.

Dinosaur

A helybeliek földet műveltek és legeltető állattartással, valamint a földművelők és állattartók közti bunyókkal foglalkoztak.

A település messze földön az egyetlen volt, ahol valamit lehetett vásárolni és ahol volt jó minőségű víz így Baxter Springs helyett egyre többször Artoisiának hívták a várost. Ez már sokkal jobban hangzott.

Dinosaur

Az 1930-as években pedig beköszöntött az aranykor: elkezdődött az olajkitermelés és pár évig a közelben volt a világ legtermelékenyebb olajkútja. Ma már nincs és az olajkiteremelés hanyatlásával a város új megélhetés után nézetet és úgy gondolták, a közeli Dinosaur National Monument-re koncentrálnak.


Dinosaur

A várost átnevezték Dinosaurnak -bár itt nincsenek dinoszaurusz-maradványok, de az alaposan meglódult helyi fantáziának a tények nem szabtak határt: a városka utcáit is dinókról nevezték át.


Dinosaur

Sehol se jártam még, ahol a Brachtosaurus Bypass után a második utca a Camptosaurus Crescent lett volna.


A meglevők mellé újabb hotelek épültek - azt nem tudom, hogy ezek valaha is sikeres vállalkozások voltak vagy sem. De a Monument közeli főbejárata szezonlisan nyitvatartó mellékbejárat lett, a fő vonzerő, a dinoszauruszuk Utahban voltak, így a szállodák lassan beszártak, pusztulnak.


Dinosaur

A legjobban Colorado állam turistairodája néz ki. Itt olvastunk a Canyon Pintadóról. 


Dinosaur

Ezt követi az a két üzlet, ami életben tartja a várost: két marihuana-bolt. Ide járnak a frusztrált utahiak, hogy mosolyogva ülhessék végig a hosszú vasárnapi szertartást vagy kibírják a szürke hetet vagy -odaát nem legális - gyógyszert vegyenek maguknak.

Lehet, a város újabb átnevezés előtt áll. Én a Dinosaur Dispensary-t javasolnám.


Dinosaur



Nincsenek megjegyzések: