2009. november 29., vasárnap

Édesburgonya Cajun-módra


Cajun Style Baked Sweet Potato
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Hálaadás összehozza az embereket. Morcos szomszédunk, aki két év alatt nem mosolygott, most kellemes ünnepeket kínált és kinyitotta az ajtót Yodának.
Séta közben meg egy vadidegen pasi egyszercsak kiszólt a házából:

- Uram, hány percig kell sütni egy pulykát?
Nem akartam belemenni a pulykatanba (attól függ európai vagy egyiptomi pulyka), így megadtam az általánosan elfogatott középértéket:
- 351-375 fokon 3-4 órát.
Boldog hálaadást kívánt és visszavonult a házába éhenhalni.

Mivel szinte mindenki mindenütt ugyanazokat az ételeket készíti el ilyankor - nekünk muszáj volt egy kicsit változtatni a menün. Több hálaadás óta mindig édesburgonyapürét eszünk, ideje volt új receptet találni.

Mivel szeretjük a cajun (louisianai francia) konyhát, kipróbáltunk egy ilyen receptet.

- 1 evőkanál paprika
- 2 ek. barnacukor
- fél ek bors
- fél ek hagymapor
- fél ek kakukkfű
- fél ek rozmaring
- fél ek fokhagymapor
- negyed ek cayenne paprika
- olivaolaj
- négy db édesburgonya

1. A sütőt előmelegítjük 375 F fokra (191 C).
2. Közben megpucoljuk az édesburgonyát, majd hosszában kettévágjuk. Ha nagyon nagyok, akkor még egyszer.
3. Bekenjük őket olivaolajjal.
4. Összekeverjük az összes fűszert.
5. A krumplikra kenjük az összekevert összes fűszert.
6. Nagyjából egy órára betesszük a sütőbe.
7. Nagyon-nagyon alaposan kezet mosunk és egy darabig nem nyúlunk a szemünkbe.
8. Eszünk.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnálom ,a barna cukortól megindúlt a gyomorsavam s igy csak a receptbe tudok bele harapni.
További jó étvágyat

Pyry írta...

Valami hasonlót mi is csináltunk, fincsi :)

ribizlifozelek írta...

Nevtelen, koszi! Azert a kepernyore vigyazz...

Pyry, egeszseg! :)