2009. december 17., csütörtök

Amerikai mértékegységek - a csésze


Cup
Originally uploaded by ribizlifozelek

Eleinte egy rémálom volt Amerikában főzőcskézni. Minden recept ugyanúgy nézett ki:
- Végy egy font valamit. Tegyél hozzá egy uncia izét, keverj bele egy cup hogyishívjákot, amit két inch hosszú darabokra vágtál fel, oldd fel egy quart bigyóban, főzd 333 Fahrenheit fokon. Amikor kész, pont egy gallon lesz.

Rémálom.
Nem beszélve a mérföld per gallon átszámításáról, meg arról, hogy mit jelent egy 18 gallonos fogyasztás.

Minden mértékegység más. Mindent másként számolnak. A legfurább eleinte a cup, a csésze volt. (A blogban hol poharat, hol csészét, hol cup-ot használtam eddig. Ezután is ezt fogom tenni.)

A háztartásunkban található csészék mérete eltérő, azaz pontos mérésre alkalmatlanok. Persze a főzés ritkán annyira preciziós folyamat, hogy pár gramm ide vagy oda sokat számítson. Mindenesetre létzik a szabványos csésze, amin quartban, literben és pár egyéb mértékegységben is rajta vannak a mennyiségek.

Amerikában a receptekben egy cup az fél pint. Vagyis 8 uncia. Azaz 237 milliliter. 8 uncia. 16 evőkanál. Hivatalosan egy csésze az 240 milliliter, azaz 8.12 uncia.

Persze, meg lehet szokni. Csak egy nagyobb utazáskor nem szabad elfelejteni, hogy Japánban a csésze kisebb (200 ml esetleg 180, ha a hagyományos csészére gondolunk). Ausztráliában meg a csésze nagyobb.

Vagy lehet, hogy nem is a csésze kicsi és nagy?

8 megjegyzés:

Ypszi írta...

Izé.. hogy lehet az űrmérték (csésze) milliméter?? Elnézést, szőrözős vagyok, de nem értem.

ribizlifozelek írta...

Hulyulok.
Koszi!

Christine írta...

Ez ismeros. :-)) Leginkabb azt szerettem anno mikor pound-ban kellet pl. a hust kernem az eladodol mert a kilogramra csak nezett kistanyernyi szemekkel. Akkor mondtam hogy jo adjon ket pound-nyit. Amit aztan szepen kimericskelt nelem az SI szabvany szerint kilogramra beallitott merlegen.:-)))

Névtelen írta...

Ezeknél már csak a magyar szakácskönyv utasitási rosszabbak: tégy bele izlés szerint,annyit amennyit a tészta felvesz,vagy megkiván,kellő ideig kavargatjuk,megfelelő hőmérsékleten,só,bors,paprika s más fűszerek mértékkel stb.stb

Parmezán írta...

Egy idő után nekem úgy tünt, hogy a birodalmi mértékegységek (font, láb, hüvelyk, csésze, stb) jobban kézreállnak mint az SI. Nem szólva az időjárásról: Farenheit-ben ritkán negatív, és akkor már úgyis régen rossz. Az "upper forties" jobban megmondja milyen időre számítsak, mint az, hogy 5 és 10 fok között. A lakás mérete négyzetlábban pontosabban megadható, mint négyzetméterben. És ha stone-ban méred, akkor a súlyod sem 80, hanem csak 12 és fél.
Lehet, hogy nem véletlenül ragaszkodik annyi ember ezekhez a mértékegységekhez?

ribizlifozelek írta...

Arrol lehet szo, hogy a font, yard, lab az mind 'termeszetesen' kialakult mertekegyseg. A metrikus rendszert meg mindenfele 'buveszkedessel' talaltak ki.

Igaz, nekem, aki a 10es szamrendszeren nott fel, nehez megszokni egy masikat. Meg a kettest is :)

Traveling Kat írta...

Arra emlekszem, hogy a telkeket magyarorzsagon negyszogolben merik, ami azt hiszem negyzetlabnak felel meg. A gyerekkoromi asztalos szomszed bacsi coll'sock-kal merte a merednoket. Igaz hogy a coll-stock cemtimetert mutatott. De amikor egy melyfurasi vallalatnal dolgoztam otthon, a csovek merete coll-ban volt, amit at kellett szamitani cm-re. Mi volt ez a coll? Hat kerem szepen, az bizony egy "inch" volt....

ribizlifozelek írta...

Koszi! A coll-inch-huvelykrol majd legkozelebb. Egyelore eleg volt a csesze is...


A negyszogol (Quadrat Klafter) azt hiszem, nem negyzetlab.

1 m^2 = 0,278 negyszogol

1 m^2 = 10.76 negyzetlab

Az ol (fathom, Klafter) az az a hosszusag, amit egy felnott fel tud "olelni".

Koszi a latogatast!