2010. január 9., szombat

Amerikai mértékegységek - Fahrenheit fok


Goodsell
Originally uploaded by ribizlifozelek

- Hány fok van nálatok?
- 16.
- Az nagyon jó! Ez a globális felmelegedés...
- Nem Celsius. Fahrenheit.

Factory at the end of the Universe

Nagyon nem mindegy. A Celsius és a Fahrenheit skála csak -40 foknál konvergál. Akkor viszont már minden mindegy.

Emlékszem, otthon egy szinkronizált utazóműsorban mondta a fülig GoreTexbe öltözött utazó Alaszkában, hogy 32 fok van. Körülötte hómező, lába alatt pár kisebb tócsa. A fordító valószínűleg csak a szövegkönyvet kapta meg – vagy nem rakta össze a két információt – és egyszerűen bennhagyta a 32 fokot a szövegben. Csak nem tette hozzá, hogy Fahrenheit. Azaz Celsius skálán nulla.

Snow

Régen az embereket nem érdekelte, hány fok van, kinéztek az ablakon (a barlangén), ha meleg volt, otthonhagyták a medvebőrt, ha hideg volt, felvették és ha nagyon hideg volt, akkor inkább a lóét húzták. Aztán kitalálták a hőmérőt.

A Fahrenheitnél két számot kell tudni: a nullafok (Celsius) az 32 Fahrenheit, a forráspont pedig a 211 Fahrenheit. 1960-ig az egész angolszász világ Fahrenheitben számolt. Aztán majdnem mindenki áttért a Celsiusra, ahol a zéró a víz olvadáspontja, a száz fok pedig a forráspontja. A Celsius fok elleni legkomolyabb ellenérv az volt, hogy a Fahrenheit skálán az olvadás és a forrás közötti terület 169 egységre van osztva, míg a Celsiusban 100-ra, így a Fahrenheit-rendszerben nem kell annyi törtszámot vagy tizedesjegyet használni. (Érdekes, hogy a francia forradalom rendszerezőmániája és a tizes számrendszer iránti vonzalma egyedül az időmérésnél volt sikertelen. Kitalálták többek közt a százperces órát, meg a dekádból álló hónapokat hogy legyen mivel kínozni a történelemszakos diákokat vizsgán, de ez már sok volt, a világ összefogott a franciák ellen..)

Goodsell

A tudományos világ – általában – az Egyesült Államokban is – Celsiusban számol. A mindennapi életben viszont lelkesen Fahrenheiteznek. Ha időjárásról van szó, akkor a britek és a kanadaiak is inkább a régi rendszerben számolnak, de szigorú szabály nincs, kivéve a konyhát. Egy tisztességes amerikai a főzéskor szükséges hőmérsékletét Fahrenheitben adja meg. Pont.

Szerencsére rengeteg online átváltóprogram van és pár év alatt leszoktam arról, hogy a hőmérsékleteket összevessem. Annyi, amennyi. Most már azt hiszem, érzem, mi mennyi, amikor tekergetni kell a sütő tárcsáját.

Cornish hen with vegetables

Az időjárásnál is érzem, hogy az a 82 fok hideg vagy meleg. Persze át lehet váltani fejben is: ki kell vonni a Fahrenheit értékből 32-őt és meg kell szorozni az eredményt 5/9-eddel. Vagy ki kell nyitni az ablakot.

Hobbit window

4 megjegyzés:

Parmezán írta...

Persze azt is kell tudni, amikor a gyerek láza 100 fokos, akkor baj van-e, vagy még nincs ...

Ziebi írta...

Az elején még lelkesen váltogattam fejben a képlettel, de szerencsére a Maci tudja mikor mennyi. Meg amióta mi állítjuk a hőmérsékletet itthon a termosztáttal könnyebb belőni. Sütésnél még mindig váltogatok. Laborban Celsius, meg is őrülnék ha a potokollokat is váltogatnom kéne, amúgy külön rendeljük a C-os hőmérőket.
Ami érdekes, hogy beszélgetésben még midnig vannak fennakadások mikor az amcsi mondja hogy hűű, képzeld, ennyi és ennyi fok van, én meg aha...az mennyi is C-ben? De egy idő után tényleg érezni lehet...csak kell az idő.

ribizlifozelek írta...

Parmezan, azt hiszem (nem vagyok benne biztos), a homero az Celsius.

Ziebi, egy kis ido, szerencsere nem dekadokbol allo honapokban :)

Tinkmara írta...

Tisztára hülyét kapok a váltogatástól. :)) Sajnos sütésnél, főzésnél kell. Amúgy mindent átállítottam, átállítattam Celsiusra, még a kocsiban is, mire a férjem egyszer frászt kapott minusz 1-nél, s közölte végünk. :))