2009. december 26., szombat

Amerikai mértékegységek - a hüvelyk


Hasta la vista Baby
Originally uploaded by ribizlifozelek

Pár napja az amerikai mértékegységek kapcsán a csészéről blogoltam. A hozzászólók megemlítették a hüvelyket - azaz az inchet vagy zollt.

A megfeleltetés nem tökéletes. Az inch, a hüvelyk, a zoll, a digitus ugyanarra a hosszmértékre utal. A különböző hüvelykek, zollok és inchek hossza azonban nem egyenlő.

Valószínűleg a hüvelyket is a rómaiak találták ki. Ők azt mondták, egy hüvelyk (digitus) az a lábnak az egy tizenketted része. Én már itt megkavarodok, nehezen boldogulok a tizenkettes számrendszerrel.

Maga az inch szó is a latin uncia leszármazottja. Az uncia jelentése pedig egy tizenketted. Mindenki más lábon él, ezért a hüvelyk hossza is változott. A precíz angolok már a tizedik-tizenegyedik században tövényileg próbálták meghatározni az átlagember hüvelykjét. Természetesen idővel minden állam szabályozni kezdte a mértékegységeit, de rendet nem nagyon sikerült tenni a káoszban.

Magyarországon használatban volt a bécsi hüvelyk. Ezt főleg bányászatban használták és 2,63 centi hosszt jelentett. Erdélyben és a várépítészetben a királyi hüvelyket alkalmazták, ez csak 2,6 centi hosszú volt. (Nem gondoltam volna, hogy a királyé rövidebb.) A mérnökök a pozsonyi hüvelykre esküdtek. Ők nem aprózták el, egy pressburger hüvelyk az 3,18 centi volt.

Valahol hálás vagyok a franciáknak azért, hogy a bevezették a sokkal fantáziátlanabb métert. Elképzelem a matekpéldát: hány pozsonyi köbhüvelyk térfogatú egy 12 bányászhüvelyk sugarú gömb? És mekkor a felületete királyi négyzethüvelykben?

1959-ben egységesítették az angolszász világ hüvelykjét: egy hüvelyk szabványosan az 2,54 centi lett. Ez a szám mindenkinek ismerős, aki már belepiszkált egy szövegszerkesztő program margóbeállításába: ekkora a margó alapértéke.

Én ma is, ha egy hüvelyknyi darabokra kell vágnom valamit a konyhában, egy nyomtatott lapot képzelek magam elé, lelki szemeimmel megkeresem a margót és már tudom, mekkorára kell metélni a répát.

Roasted Root Vegetables

7 megjegyzés:

Parmezán írta...

Még további érdekesség: 1 inch = 12 line = 1000 mil (na ez furcsa, hiszen ebben 1000 van, ami nem 12 vagy ilyesmi). Aztán: 12 inch= 1 láb, 3 láb=1 yard (ami kb 1 méter). Aztán 1 mérföld = 8 furlong = 320 rod (vagyis 1 furlong az 40 rod), végül 1 rod az 5 és fél láb (hát ilyen is van).

Aztán jön a csomó (knot, igaz az sebesség), meg a PSI, amivel a guminyomást kell mérni az autón. Hát...

Névtelen írta...

A köbhüvely az ugye freudi elszólás akart lenni? :)

ribizlifozelek írta...

Az :)

Ki is javitottam. Persze a kerdes onmagaban is erdekes...


Parmezan, lesz meg errol a temarol par poszt (nem a kobhuvelyrol).

Ziebi írta...

Azért szerintem érdemes végigolvasni az SI mértékegységek definícióját is :D

Pl. a méter:

A méter a fény által a vákuumban a másodperc 1 / 299 792 458-od része alatt megtett út hossza

:)

ribizlifozelek írta...

Ez az. Parmezan mondta meg a multkori bejegyzesre, hogy o a labat, fontot, huvelyket kezreallobbnak erzi. Az egy labat el tudom kepzelni. A huvelykemet meg tudom nezni. A feny altal vakuumban egy masodperc alatt megtett uttal bajban vagyok.

Parmezán írta...

Nekem még az iskolában sokáig tanították, hogy mi a különbség az 1 kilopond és az 1 kilogramm között. Aztán jött az SI, és a kilopond eltünt. Mennyivel könnyebb a mai diákoknak :-)

Névtelen írta...

Mekkora szerencse,hogya ha hüvelykben nem, de a hüvelyben egyetért a világ,ott össze lehet hozni minket.