2011. december 14., szerda
Almás édesburgonyaleves édesburgonyaszirommal
Nyúlós köd úszott be az utcába és rátapadt mindenre az aszfalttól a tüdőlebenyekig. A nehézfémekkel teli masszát időnként magányos hópelyhek törték át és belekapaszkodtak az aszfaltba.
A Salt Lake völgyébe beszorult minden, ami beszorulhatott.
Hideg volt.
- Nem megyek ki - mondta Yoda.
- Sétáljunk - noszogattam az ebet.
- MIT? - nézett vissza Yoda és elbújt az asztal alá.
- Inkább csinálj valami magas kalóriatartalmú téli levest.
Lehet, hogy ez utóbbit nem Yoda mondta, de az ötlet határozottan jó volt. Töklevesből viszonylag sokat ettünk mostanában, így édesburgonyaleves került sorra.
Almás édesburgonyaleves édesburgonyaszirommal
- 2 édesburgonya
- 1 szem lilakrumpli, hogy punkos színe legyen. (Konzervatívabbak kihagyhatják.)
- 1 apróra vágott kisebb méretű hagyma
- 2 szem fokhagyma
- egy darabka gyömbér
- egy csipet szerecsendió
- másfél kanál curry
- só, bors
- 1 alma
- 2 csésze húsleves
- vaj
1. Megpucoljuk az édesburgonyát. Nem szeretek édesburgonyát pucolni, téli hiábavalóság-érzetem van közben. Csak pucolom a burgonyát - az édeset - és sose érek a végére. Olyan, mintha egy farönköt kapirgásznék: az édesburgonyák hatalmasak. Cserébe keveset kell pucolni belőlük.
1a. Megpucoljuk az egy szem lilakrumplit.
2. Egy fél édesburgonyát és a lilakrumplit vékony szeletekre vágunk, sózzuk, borsozzuk, olajozzuk. Ízlés szerint megbolondíthatjuk egy kis csípőspaprikával is.
A vékony (édes)burgonyametszeteket egy rétbe elosztva betesszük a 425 F fokos (218C) sütőbe. 7-8 percre. Vagy kilencre.
3. A maradék másfél é.burgonyát felkockázzuk.
4. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát öt percig megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, curryzzuk és még egy percig pároljuk.
5. Beleborítjuk az édesburgonya-kockákat és az apróra vágott almát. Leöntjük a két csészényi csirkehúslevessel. Felöntjük vizzel, hogy ellepje az édeskrumplit. Ha levesesebb állagú levest szeretnénk - vagy sok vendégünk jön-, még önthetünk bele vizet.
6. Húsz percig forraljuk, majd pürésítjük.
7. Tálaljuk.
8. Esszük.
9. Ismét megpróbáljuk kicsalogatni a kutyát sétálni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
7 megjegyzés:
Lila krumli??? Na ide most egy gülüszemű szmájli kéne. :-)) Mitől lilult meg a krumli? Agyonverték? :-))
az edes burgonya nem narancssarga??
Globargrover, lehet, hogy akkor jam :) Keverem őket, de úgy veszem észre, csereszabatosak...
Christine, ilyennek született. Nőtt.
a yam es a sweet potato is narancssarga (az is lehet hogy a ketto ugyanaz)... ez viszont a Peruvian Purple Potato :-)
A lilakrumpli igen, de a sárga az jam (vagy édeskrumpli). Ebből készült:
http://www.flickr.com/photos/aniko_attila/3089304419/
Jaj, ez a Yoda egy édes pofa! Nagyon fotogén, inkább ezt választotta mint a sétát?
Lila krumpli? Még az édeset se tudom van-e itt?
Lila viszont van. Anyám hozott az Ikea-ból -akciós- menüt a családnak: sült kacsacomb párolt lilakáposztával és főtt krumplival. Meg kell mondjam, egy éjszakai fridzsiderbeli nélkülözés után a párkáp-ba bonyolódott krumpli a megtévesztésig hasonlított az amerikai Peruvian Purple Potato-ra.. Lehet, hogy egy eltévedt PPP-szállítmány Svédországban landolt, hogy onnan a mi asztalunkra kerüljön és megkezdje hódító útját a Kárpát-medence dzsungelében??
Megjegyzés küldése