2015. március 20., péntek

A mormon táncterem

Society Hall

Valamikor tényleg utána fogok nézni, hogy is működött a mormon táncterem. A Society Hall-ba járt százvalahány éve az úri közönség táncolni. Mivel sok feleség sok kiadással járt, a táncterem kedvezményt adott a poligámoknak. A második feleség után kevesebbet kellett fizetni. A harmadik után még kevesebbet.

A kérdés az, hogy mi is történt benn. A férj táncolt az elsőfeleséggel, a másodikkal, a harmadikkal, közben a többiek petrezselymet árultak, a férj meg infarktust kapott a végén? Vagy körbe álltak, mint egy nagy boldog család és ropták reggelig és közben málnaszőrt iszogattak?

Society Hall

A táncterem - ami Utah első táncháza volt - nem sokat árul el ebből. A régészek megtalálták a táncterem alapjait (három sor követ), vasgerendákbólrekonstruálták az épület külsejét és egy múzeumot is berendeztek az alagsorban, de erre az izgalmas kérdésre a múzeum nem tér ki.

Igazából a kiállítás szinte semmire sem tér ki: van benn két ruha, egy könyv és pár fotó. Az egész épület egy sokkal világibb célt szolgál: ez Salt Lake City második gyalogos aluljárójának a kijárata. A State Street alatt átsétáló gyalogosok itt jönnek ki mozgólépcsővel a föld alól. Esetleg ránéznek a kiállításra, de mivel egy poligám táncoló családot ábrázoló fotó sincs, sietnek tovább.

Society Hall

Nincsenek megjegyzések: