2015. december 30., szerda

Turrón


Turrón

Spanyolországban ha karácsony, akkor turrón. Turrónt kell enni turrónnal - ha már nincs ponty a halászléhez. Mert akkor turrónt lehetne enni halászlével. A spanyolok már a 16. században turrónt főztek és profin elterjesztették eme civizációs áldást gyarmataikon. A turrón alapjábavéve cukor mézzel, amiben van tojásfehérje és mindenféle mag is. Ilyen hozzávalókkal rossz már nem lehet.

Ha nincs karácsony, nincs turrón se - legalábbis Spanyolországban. (A dolgok változnak, azt hiszem, progresszívebb helyeken bármikor lehet turrón venni. A spanyol Amazon azonban nem ilyen hely. A németek nem ilyen gátlásosak, a német amazonon (nem Brünhildán, hanem az amazon.de-n) bármikor lehet venni turrón. Magyarországra így került barátainknak ez a finomság.

Ezért is küldtem Pyryéknek is turrónt karácsonyra Alicantéba. Alicantéba turrónt küldeni olyan, mint politikusnak magyarázni a korrupciót. Szerencsére karácsonyra a spanyol amazon is megtelt turrónnal és a posta is meglepően pontosan, még az ünnepek előtt kézbesítette a finomságot.

Örültem nagyon.
Aztán jött egy csomag Pyryéktől.

Kibontottam.
Turrón volt benne.

Nagyon megörültem neki. Elvégre nincs karácsony turrón nélkül.

Nincsenek megjegyzések: