2018. november 13., kedd

Amerika választ(ott)


Ballot

Mi is szavaztunk, természetesen levélben, de spóroltunk fejenként 49 centet az államnak, mert a szavazólapot személyesen dobtuk be az urnába.

Ballot box

Jó hosszú volt, a fotón csak a szavazólap egyik oldala látható. A másikon folytatódnaka a kérdések. Volt lehetőség a szövetségi képviselőházi választásnál "write in" szavazásra, azaz ha valakinek van jobb ötlete az indulóknál, beírhatja. Szerintem ez egy alternatíva az üresen hagyott szavazólapra.

Elvileg egy ilyen "write in" jelöltnek nincs sok esélye, de azért jópárszor előfordultak meglepetések. Előválasztásokon többször nyertek ilyen jelöltek.

1946-ban egy időközi választáson két hónapra választottak egy szenátort. Akkor egy nevet se írtak be, mindenki szavazott arra, akire akart. Pár éve pedig Alaszkában nyert ilyen jelölt: Lisa Murkowski elvesztette az előválasztást pártján belül, write in jelöltként indult és megvert indenki mást, demokratákat és republikánusokat egyaránt.

Beírni egy akármilyen nevet szerintem még mindig jobb, mint beixelni azt az opciót a szavazólap elején, hogy "erre a pártra szavazok" és ezzel az összes, a szavazólapon levő jelöltjüket támogatom.

Ballot

Nincsenek megjegyzések: