2016. április 15., péntek

Georgia Palota


Georgia Palace

Épp valaki ment be. Vagy jött ki, besurrantunk utána és máris egy Bauhaus múzeumban jártunk. Csak ez az épület nem múzeum volt, hanem egy hús-vér, azaz beton és cement lakóház.

Budapest

A Georgia-palotába már rég szerettem volna beosonni. Most az Astoriánál álló épület újabbik, 1940 körüli, szerényebb részébe jutottunk be. A központi, Barát és Novák tervezte részt a nagy órával és a kerek tetőterasszal szebbnek mondják, de a Hültl Dezső tervezte rész se volt semmi.

Budapest

Ahogy felfele mentünk a lépcsőházban, kincseket találtunk. A legnagyobb kincs egy folyosón árválkodó Wertheim páncélszekrény volt. Legszívesebben zsebretettem volna, hogy elvigyem Salt Lake Citybe, de ekkora és ilyen teherbírású zsebe manapság csak vezető politikusnak van, úgyhogy kizavartam a fejemből a kósza gondolatot és Werheim szekrény nélkül maradtam.

Budapest

A ház gyünyörű állapotban volt, az elmúlt nyolcvan év nem sok nyomott hagyott rajta. Azaz egyet: a régi lift eltünt, csak a gombja helye maradt meg.

Budapest

Legközelebb majd megpróbálunk bejutni a másik szárnyba is. Engem az a rész azért is érdekel, mert a tetőteraszon forgatták a Spygame című film pár jelenetét mostani "szomszédunkkal", Robert Redforddal.

Budapest

2 megjegyzés:

tm írta...

Ohh! Be kell jutni a kerekbe is!

ribizlifozelek írta...

Igen!