2017. november 30., csütörtök

Dewey


Dewey

- Akkor tényleg keresünk valamit, amit megjelölhetek? - a Mester meglepően izgatott volt mellettem. A Colorado völgye hol összeszűkült, hol kitárult.

A meredek vörös sziklafalak között kéken folyt a víz és partjait a zöld minden árnyalatában pompáztak.

A Dewey campground feliratnál kanyarodtunk le az útról.

Dewey

Ez a kemping lett volna tegnap estére a vésztartalék. Ide biztosan sötétben értem volna, de itt szinte mindig van hely. Most is csak egyetlenegy lakókocsi árválkodott itt.

Nem a kempinget jöttünk megnézni, hanem az elhagyott várost.

Dewey

Dewey nem teljesen kísértetváros. Két-három család ma is itt él, ma is farmerkedik. Az egykori városközpont helyét viszont már belepte a fű. Vagy amit itt fűnek hívnak.

Dewey

Deweyt a Dolores és a Colorado összefolyása közelében építették fel. Valamikor erre vezetett az egyetlen út Moábba. Nem mintha Moábnak olyan sok útra lett volna szüksége. Escalante pueblótól sikerült megnézni a felduzzasztott Dolores folyót. Most sajnos nem volt idő arra, hogy elmenjünk megnézni a két folyó találkozását.

Dewey

- Ez a városközpont - mutattam körbe és a Mester nagyobb tereptárgyakat keresett.

A kompot üzeltető család építette az iskolát, ahol a település fénykorában kilenc gyerek tanult a háromhónapos tanévben. Amikor megépült a híd, a révész Moábba költözött és az iskola bezárt. Hamarosan Dewey is követte példáját.

Dewey

A régi hidat kétezer körül restaurálták és a Kokopelli trail része lett. Ez a hosszú ösvény Colorado és Utah elhagyott tájain kanyarog, kerékpárral egy hét alatt bejárható. A hét nap alatt Dewey a legkomolyabb település az úton. Ha nagyon muszáj, itt lehet ivővizet tarhálni a tanyák egyikén. Máshol nincs a Kokopelli mentén azonnali fogyasztásra alkalmas víz.

Dewey

A helyreállított gyalogoshíd pár éve leégett és senkinek sincs fölösleges pár százezer dollárja a helyreállításra.

- Ez elég kimagasló ahhoz, hogy megjelöld? - néztem a Mesterre, aki lelkesen közeledett a híd pilonjához és boldogan jelölt.

Dewey

Nincsenek megjegyzések: