2019. december 24., kedd

Egy telepes háza




Jacob Hamblin felfedező volt és misszionárius. Beszélt több Paiute nyelvjárást és gyakran őt hívták, ha vitás ügyeket kellett eldönteni a mormon telepesek és az indiánok között. 

Több város megalapításában is részt vett, ő honosította meg az ipart Panaca mellett.





Hamblin az első európaiak között érkezett ide. Vele jött az a Hardy is , aki olyan elérhetetlen magasságba kopácsolta a sziklafalba a nevét. Ez valószínűleg helyi szokás lehetett: felvésni a dátumot és a nevet a sziklafalba pár ősi petroglif mellé. Hamblin is ezt tette. Pár túrázó a hatvanas években megtalálta ezt a feliratot, amit behoztak a múzeumba. Manapság ezt a modern emberek, régészek rongálásnak tekintik, a helyi mormonok pedig kontinuitást látnak benne. Valahol szerintem mindenkinek igaza van. 




Hamblin idővel felépítette álomházát a Santa Clara folyó mentén, egy kőhajításra a mormon erődtől. (Akkor se ártott, ha a béketeremtő egyenes jelleme mellett némi tűzerővel is rendelkezett.)

Az erődöt azóta elmosta egy áradás, Hamblin udvarháza megmaradt. 




A ház 1855-ben épült és Hamblin mértékletességének a példája: mert sose volt neki egyszerre több felesége, mint kettő. Összesen különben négy volt. 



A ház földszintjén volt a nappali és a konyha. Itt zajlott az élet. Földszint egy: háló és nappali az első feleségnek. Fszt 2: háló és nappali a másodiknak. (Mint Brigham Young házában Salt Lake Cityben.)

Emeleten volt egy nagyszoba az összes gyereknek (összesen 22-en voltak és Hamblin születéséne kétszázadik évfordulójára több, mint ezer leszármazott jött el).

Ezt a padlásszobát használták falugyűlésekre és Hamblin itt tanította gyerekeit is. Remélem, a gyerekek sokat rosszalkodtak a padláson. 





Nincsenek megjegyzések: