2023. február 19., vasárnap

Kövek - Lapis Lazuli

Lapis lazuli

Utahban nincs lazúrkő.

Hogy hogy találtunk párat a Colorado partján, az rejtély. 

Along the Colorado

De találtunk.
Az új hobbi szép kövek keresése és megmunkálása. De erről valamikor később.

Along the Colorado


Két dolgot tudok elképzelni, hogy kerültek ide a kék kavicsok: valaki bedobott egy marék lapis lazulit a vízbe, mi meg megtaláltuk.

A másik lehetőség, hogy a Dolores-folyó hozta valahonnan Colorado államból, ahol van egy bánya a négyezer méter magasan a Sziklás-hegység egy vonulatán.

Azt a bányát egy részegen elveszett birkát hajkurászó cowboy találta meg.

Amikor a ringó ló nemcsak az ittas cowboy kedélyét kavarta fel, a deli legény lecsusszant lováról és elmélyülten tanulmányozni kezdte az ebédjét és whiskyjét, majd meglepődött:

- Mi az a kék?

Rövid kotorászás után talált is pár gyönyörű kék követ.

Nyitott is egy bányát, épített egy kunyhót és szorgalmasan ásott, amíg le nem hullott a hó, akkor leköltözött egy szállodába és lazúrkővel fizetett. Mikor elolvadt a hó, visszamászott a hegyekbe, kunyhójában szabadidejében mormotákat etetett és ásta a követ.

Mikor elhunyt, fia, aki addig gitárművészként és fotográfusként dolgozott egy ócenjáró hajón átvette a bányát. (Nem, ez nem egy Rejtő-történet.)

A fotográfusból és gitárművészből lett bányász világjárás közben meggyűlölte a turistákat és pisztollyal fogadta őket: általában a levegőbe lőtt, ha meglátott valakit.

Telente ő szobát bérelt a közeli kisvárosban és jórészt a könyvtárban olvasgatott és nagyon morc dolgokat mondott, ha valaki közel ment hozzá, de a könyvtárban nem lövöldözött. Valahogy mégse volt nagyon népszerű.

Amikor a hetvenes évek elején meghalt, mindenki azt hitte, közpénzen kell eltemetni, ám kiderült a 69 ezer dollárt hagyott a városi könyvtárra, hogy legyen ott egy külön zeneterem, ahol zenét lehet hallgatni.

Lapis lazuli

Akárhonnan is jöttek a kövek, szépen meg lehetett őket csiszolni. 

Sőt, medált is lehetett belőlük csináni.

Lapis lazuli

Nincsenek megjegyzések: