2024. június 24., hétfő

A Várban

Buda Castle

Megjegyzés: E posztban Ribizli aktuálpolitikai megjegyzést tesz.

Néztem a Várban visszaépített egykori Pénzügyminisztériumot, olvastam a Palota lebontott A-szárnyáról, amit eredeti (melyik eredeti? én a Várat eredeti Pleisztocén formájában szeretném látni) fogmájába fognak majd felépíteni.

Majd onnan, a hatalmas költséggel felépített fogadótermekből, reprezentatív terekből fognak lenézni az Urak a befele kukucskáló pórnépre.

Nemcsak az új feudális osztállyal van bajom. Nemcsak az új földesurakkal, hanem azzal, hogy ez az iszonyat pénz, amibe -szakkifejezéssel- a modern nemzeti burzsoázia megalkotása kerül, szállodától, stafírungig, bankoktól autópályákon reptéren át vasutakig annak a lehetőségét veszi el, hogy az állam teljesítse fő feladatát: lehetővé tegye minden polgárának, hogy boldoguljon. 

Legyen egy diploma megszerezhető bárkinek, legyen egy normális oktatás alap mindenkinek, legyen egészségügyi ellátás fiatalnak, idősnek vagy annak, akinek valami különleges helyzete, betegsége van. Legyen az élet méltó azután is, hogy a termékeny, legszebb évek elszálltak.

Részben erre van az állam. Erre való.

Ehelyett földesurakat csinál és falansztereket épít.

Nincsenek megjegyzések: