2012. július 22., vasárnap

Római romok - Tokod

Tokod

Egy fémhulladék-átvevőhellyé alakított széteső ipartelep és egy elhagyott teherpályudvar mögött a szántók és az erdők között poros földút kanyargott.

Addig kanyargott, amíg nem mertünk továbbmenni. Itt volt Gardellac. Vagy ami maradt belőle.

Tokod

Nem számítottunk sokra - ezerhatszáz év az ezerhatszáz év. Hiába láttam Google Earth-ön az erőd falait, nem számítottam ennyire. A műholdképeken az ilyen romok sokszor jobban látszódnak a magasból, mint a földről.

Gardellac - amit nem biztos, hogy így hívtak, de valahogy hívni kell - egy késői római erőd, amit valószínűleg Valentinianus idején építettek 364 és 375 között egy régebbi erőd és egy őslakos falu mellé.

Tokod

A régészek szorgalmas munkával elhordták a romokat fedő vastag földtakarót. Másfélezer év földrajzi változásairól tökéletesen árulkodott az a közel tíz méter magas domb, ami apránként ránőtt a falakra a kaputrnyoktól délre. A felszínre került méteres falakat alaposan konzerválták, ez sem tudta elrejteni a római hadmérnökök minőségi munkáját.

Tokod

Az 1.6 hektáros erődöt szabálytalan négyszög alapú falak vették körbe. Minden sarkon és a falak felénél bástyák emelkedtek. Az erődnek egy kapuja volt, ami az egykori aquincumi országútra nyílt.

Egy egykapujú erőd már más katonai felfogást mutatott, mint Trajanusz négy kapuval rendelkező katonai táborai. Azokat még “dilis” rómaiak védték, akiket nem zavart négy könnyen támadható pont a falakon. Ha jött az ellenség, ők kimentek a mezőre (a hóra) és ott nyílt terepen megmutatták a barbároknak, milyenek is azok a rómaiak. A késő római erődöket inkább védelemre tervezték, a tornyokból lőttek, amíg tudtak, aztán jöhetett a bunyó a falakon.

Tokod


Az erőd egy pontjáról hirtelen megláttuk az esztergomi bazilikát. Talán még soha nem volt ennyire egyértelmű, hogy a limes erődjei egymástól látótávolságban voltak. Ekkor sajnáltam igazán, hogy otthonhagytam a fotógépet.

Tokod


De legalább az erődig eljutottunk. Yoda is így gondolta és lerótta tiszteletét a rómaiak előtt az erőd közepébe épített villanyoszlopnál.

Tokod

Még többet Tokod római erődjéről:
http://www.ripapannonica.hu/magyar/kulturalis.php?id=16

1 megjegyzés:

Jó Sir Robin a bátor írta...

Igazán ráfesthettétek volna a falra, hogy romani ite domum. :)