2013. november 26., kedd

Nem értem

Forgotten past of Eureka

A Határátkelő blogon olvastam egy amerikai magyar nő történetét, aki egy évre Magyarországra vitte gyermekét, hogy magyar kultúrát szívjon magába.

Amikor diákigazolvány kellett volna a tizenegyéves gyereknek, beindult a Hivatali gépezet és a hölgynek sikerült újra találkozni a bürokratikus "kultúrával".

Most nem erről szeretnék írni, hanem arról, hogy a bejegyzés olvasása közben felmerült bennem egy apróbb gondolat: Magyarországon tizenhat éves korig tankötelezettség van. Tehát minden tizenhatodik életévét be nem töltött gyerek diák. Akkor, kérdem én, MI A FENÉNEK KELL DIÁKIGAZOLVÁNYT ADNI A 16 ÉV ALATTIAKNAK?

Lehet erre azt mondani, hogy igazolják, járnak iskolába, de a gyámhatóság nem diákigazolványt kér. És hát igazolvány birtokában is lehet iskolát kerülni.
Azt is lehet mondani, hogy a nem úniós külföldiek gyerekei nehogy már megkapják a mi kedvezményeinket a BKV-n, de vajon hány több hónapot Magyarországon élő olyan külföldi van, akinek a gyereke nem diák? Most azért a pár emberért érdemes ezt az apparátust fenntartani?

Ha gyerek akkor diák. Kész.
Mit kell ezt ennyi pénzért túlbonyolítani?

Steam engineers

1 megjegyzés:

zsuzsi írta...

Ez Londonban is igy van. A tomegkozlekedes 16 eves korig ingyenes, de csak utazasi igazolvannyal (diakigazolvany nincs). A mindent elveszto gyerekem rendszeresen fizet :/
Azt fogja majd megszivni (vagy megrendesedik), amikor bevezetik a kpmentes tomegkozlekedest (mar szo van rola)