2016. december 25., vasárnap

Az alapító télilakja

Brigham Young house

Brigham Young, a mormon állam alapítója tudott élni. 

Idôsebb korában az alapító "megszökött" ötvenyegynehány felesége elôl és egy-két kedvenc nejjel áttelelt St George-ban 1873-1876 között. 

Itt épített egy házikót, amit az önnfentartó telepesház mintájának szánt, csakúgy, mint a háza Salt Lake Cityben, az a poligám családi ház mintája volt. 

Brigham Young house




A telelô kertjében volt vetemény, szôlô, különféle mediterrán gyümölcsfák és persze gyapot is. Mindezt a személyzet tartotta karban. 


Brigham Young house


A házban volt nagy nappali utizongorával: a zongora behemót lábait és egyéb kilógó részeit le lehetett szerelni és az egészet egy hasábformájúra lehetett összerakni szállításhoz. 

Az alapító pedig köszvényes lábát pihentette az emeleten. Itt látotta vendégül az erre vetôdô idegeneket és itt tartott munkaebédeket is. 

Brigham Young house


Ezek jó hosszúak lehettek, mert a ma "telepes mikrónak" nevezett melegítôs tányéron szolgálták fel az ételt. 

Brigham Young house



Itt volt a hálószoba is, ahol az alapító elpihent valamelyik nejével. Itt dolgozott is és innen köszöntötte az ôt idônként ünneplô tömeget. 


Brigham Young house

Egy sarokban láttuk az alapītó utazóládáját is. Az idegenvezetô szerint azért is volt boltozatos teteje a személyre szabott ládának, mert a postakocsira ezt tették fel utoljára és így ezt is vették le elôször. 

Mondom, Brigham Young tudott élni. 

Brigham Young house

Nincsenek megjegyzések: