2017. április 13., csütörtök

Navajo National Monument


Navajo National Monument

Valahol azt olvastam, hogy a Navajo National Monumenthez egy keskeny, kanyargós út vezet. Ez igaz, ha valaki az Egyesült Államok gazdagabb részén tanult vezetni. Ez az út valóban keskeny volt, ha az űrrepülőgép leszállópályájához hasonlítjuk és valóban kanyargós, ha valaki ahhoz szokott, hogy tíz kilométerre belátja előre az utat. Tükörsima, jó vonalvezetésű, kétsávos út volt leállósávval.

A helyet a navajókról nevezték el, akiknek annyi közük van az itteni romokhoz, mint nekünk, magyaroknak Aquincumhoz. Ott élünk, de maximum bontottuk néha, amíg fel nem találtuk a "műemlék" szót. (A navajók még csak nem is bontották a romokat, mert rossz ómennek tartották matatni közöttük.)

Navajo National Monument

Nekem egyből tetszett a hely: volt hálózat és még az internet is vonszolódott. Mondjuk nem 4g volt, hanem maximum kettő és negyed, de akkor is. Kellett is a mobiltelefónia, azt hiszem, ezen át működtek a pénztárgép kártyaleolvasói a boltban. A belépés és a múzeum ingyenes volt. Talán azét is, mert a látogatóknak kinőtt volna a szakálla, mire átment a kártyás fizetés a rendszeren.

Navajo National Monument

Egy rövid sétáért jöttünk: meg akartuk felülről nézni a Betatakin romot. Sajnos közel menni nem volt idő, ezt eltettük későbbre. Most csak a kilátóba mentünk egy rövid, másfél mérföldes sétával.

Navajo National Monument

Közben láttunk megkövült óriáscsirke (dinoszaurusz) lábnyomot, navajo hogan és sivatagot. Ez a hogan engem egy paticsházra emlékeztetett, javaslom is az alternatív magyar őstörténet kutatóinak, hogy a szíriuszi bevándorlás mellett Árpád navajo kapcsolatait is vizsgálja.

Navajo National Monument

Az ösvény azt is megmutatta, hogy az itteni boróka a kő hátán is megél.

Navajo National Monument

Mire ezt mind kibeszéltük, ott álltunk a kanyon peremén és néztünk le a korlátba kapaszkodva.

Navajo National Monument

Egy óriási szikla-alkóvban ott bújtak meg a romok.

Navajo National Monument

Megbeszéltük, hogy ide el kell jönni és meg kell őket nézni közelebbről. Innen távcső nélkül kicsi lego-kockáknak tüntek a házak. Lehet közelről meg nagy lego-kockáknak fognak tünni, de ezt ki kell próbálni.

Navajo National Monument




Nincsenek megjegyzések: