2017. október 7., szombat

Little Ruin Canyon


Little ruin canyon

- Nagyon nehéz lemászni a kanyonba és onnan ki - emlékeztem vissza a prospektus leírására, miközben Yoda hirtelen úgy gondolta, hogy ő egy zerge és fürgen szökellt egyik szikláról a másikra. Alig bírtam követni.

Little ruin canyon

A Little Ruin Canyon pont a Hovenweep National Monument kempingje mögött volt. Sátrunktól Yodával egyenesen kisétáltunk a romokhoz, amint a nap kikukucskált a horizont mögül.

Little ruin canyon

Három és fél kilométeren kanyarog körbe az ösvény a szurdok peremén, ha valaki nem tud lemászni és kimászni a végén, akkor mehet visszafele három kilométert.

Little ruin canyon

Mi este akartunk Yodával visszajönni, hogy ne csak felkelő, hanem a lementő nap fényében is lássunk mindent, de nem szerettem volna reggel kétszer megtenni a kört, ezért fordítva kezdtük, először leereszkedtünk a kanyon mélyébe, aztán kikapaszkodtunk a másik oldalon.

Little ruin canyon

Két nehézség volt: az egyik az, hogy a Mester lelkesedésében többször is majdnem lerántott a szakadék mélyébe és, hogy a VIGYÁZAT, VADMÉHEK táblát csak azoknak tették ki, akik a másik irányba tették meg a kört. Mi csak akkor láttuk, hogy vadméhterületen voltunk, amikor már nem voltunk ott.

Little ruin canyon

Egyelőre igyekeztünk megérteni, milyenek ezek a helyek, amelyek között az elkövetkező napokban fogunk csavarogni.

Little ruin canyon

Azt már láttuk, hogy itt nem nagy sziklaalkóvokba épüktek bele a falvak -szaknyelven pueblo-k-, mint Mesa Verdében, itt a települések jellegzetes tornyai, "várai" a kanyon peremén álltak és pont alattuk terült el a falu.

Little ruin canyon

Némelyik ilyen falut fallal vették körül. Amikor ezek a városok épültek, a népesség száma valamennyire csökkent, viszont koncentrálódott. Nem tudtam kiverni a fejemből azt a magyarázatot, hogy a szárazság miatt kevesebb erőforrás állt rendelkezésre és az emberek városokat kezdtek el építeni, hogy jobban védhessék tulajdonukat.

Little ruin canyon

Little Ruin Canyon-ról nekem San Gimignano jutott az eszembe: mintha itt minden egyes városnegyed (sziklaperemközösség) igyekezett volna felülmúlni a szomszédját tornyaival, váraival.

Little ruin canyon

A Mester csak lemondóan legyintett.

- Nem szereted?
- Nem, nem tudom lepisilni a romokat.

Little ruin canyon







Nincsenek megjegyzések: