2019. február 24., vasárnap

Drakula a Vajdahunyadvárban


Ice rink

A Vajdahunyad váránál levő Drakula-szoborról évek óta szerettem volna fotót készíteni. Most végre eljött az alkalom és minden feltétel adott volt a szoborfotóhoz: Budapesten voltam.

Átsétáltunk az udvarokon, hallgatózás közben megtudtuk, mennyit ér egy ingyenes túra és már ott is voltunk az egyik leghíresebb magyar, Blaskó Béla Ferenc Dezső szobránál. Blaskó Béla Ferenc Dezső szülei nem sejthették (?), hogy gyermekük karrierje érdekében nevet változtat és szülővárosa nevét veszi majd fel, hogy Lugosi Béla néven lesz világhírű.

Drakula szobra is egy gerillaszobor, egyike az első budapesti gerillaszobroknak. Picit újabb a kommunista rendszer áldozatainak emlékművénél. Lugosi Béla 2003 óta várja gyanutlan áldozatait a vár Liget felöli oldalán. A szobrot Harmut Zech német szobrász készítette és állított fel egy sötét éjjelen (remélem, teleholdkor) barátaival teljes titokban. Az alkotó neve úgy három éve ismert, akkor bukkant fel a Köztérképen egy megjegyzésben.

Most végre úgy találkoztunk, hogy Drakula mozdulatlanul nézett és nálam volt egy fényképezőgép. Drakula lelkesen pózolt, én pedig kattintottam, mielőtt denevérré változott volna.

Bela Lugosi - aka Dracula

Nincsenek megjegyzések: