2023. október 23., hétfő

Sziklarajzok a Parowan Gap-nál

Parowan gap

Parowan Gap-nál tizenegy éve voltunk egy napfogyatkozás után.

Most későőszi kirándulásunk végén pár Shakespeare-szobor és elhagyott aranybánya után, hazafele menet megálltunk itt, hogy kinyújtsuk lábainkat és Puppey is tanulmányozza az ősi véseteket.


Petroglyphs

Most egyből a leghíresebb panelhez mentünk, amit a csillagászok és régészek egy obszervatóriumnak tartanak, mert hát sok égi jelenséghez tájolták ezt a rajzot.

Parowan gap

A régészek és csillagászok értelmezésében a fenti rajz a Parowan Gap térképe, ami megmutatja, hogy a napéjegyenlőség és napfordulók hogy viszonyulnak a helyhez.


Parowan gap

A Paiute indiánok szerint azonban ez a panel egy történetet mesél el. (A Pauiték vagy a rajzokat a sziklába kopácsoló Fremontok leszármazottai vagy nem, de mindenesetre van köztük pár száz év.) A rajzok legalább nyolcszáz évesek, tehát az rajz értelmezése több mint egy fél évezred szájhagyományát át szűrődik hozzánk. (Na, milyen képzavarokat tudok? Zavarosabbakat, mint egy sziklarajz!)

Petroglyphs

Szóval a Paiute értelmezés szerint a felső három, egymás melletti figura (bal felső sarok jobb része a vonal mellett) azt mutatja, hogy emberek éheznek egy erődben.

A középtől jobbra végighúzódó repedés azt mutatja, hogy egy utazás elkezdődik.

A repedéstől jobbra levő négyszög harmincnyolc pöttyel és a tetejéből kinövő szőrrel azt mutatja, hogy őrizni kell esőben a termést, hogy el ne lopják (értelmezésem: mert éheznek).

A tőle jobbra levő áthúzott hullámvonal vízből kimentett fuldoklóra utal, miközben az alatta levő négy részre osztott négyszög egy-egy ponttal és tetejéből kinövő szállal egy elhagyott városra utal.


Most teljesen szabad asszociációként (amit nem szabad csinálni) bemásolok ide egy egyiptomi szöveget, ahol a jobboldali oszlopban a hullámvonal alatti kör pöttyökkel a város jele. Logikus: az egyiptomi hieroglifa egy fallal körülvett útkereszteződést mutat. A Fremont rajz meg fallal körülvett stilizált házikókat.

Ha ez így van, akkor az alsó nagyobb négyzet kilenc pöttyel egy metropolis.

Parowan gap

Azért valljuk be, amikor olvastam a Paiute értelmezésről, arra gondoltam, hogy harminc éve az összes antropológus hallgatónak terepmunkán a bolíviai és perui utcazenészek azt magyarázták, hogy tizenhatévesen nekik meg kellett ölni egy jaguárt (vagy pumát), hogy férfivá váljanak. Azóta se tudom, hogy él-e annyi puma, ahány utcazenész van.

Parowan gap

Ugyanakkor szerintem mindegyik értelmezés téves: a rajz vagy egy reklám, ami azt mutatja, hogy akármilyen szöszök kerülnek bele egy jó zipzárba, az működőképes marad vagy ez az első műszaki leíráa a cipzárnak.

A legalsó rajz meg a számításokat tartalmazza és a háromújjú mérnök önarcképét, amint MZ/X-szel beszélget.

Petroglyphs

Nincsenek megjegyzések: