2013. május 22., szerda

Konzervatív Ribizli



Ribizlifozelek egy végletesen konzervatív ribizli. Nem mintha azokra szavaznak akik az ôsi szokások visszaállítását, azaz a fára visszamászást propagálják, hanem mert nem szereti, ha megszokott használati tárgyai megváltoznak.

Ilyen használati tárgy a flickr, ahol közel 23000 ribizlifotó lapul.

A tech szolgáltatók úgy érzik pár évente meg kell újítani a user interface-t és felhasznói élményt kell nyújtaniuk.

Ribizli ezt rühelli.
Ha van egy megszokott, jól kinézô felület, miért kell hozzápiszkálni (tudom, mert a felhasználók egy része unja). Viszont gondolhatnának azokra a felhasználókra is, akik nem unják.
Ribizlifozelek egy csodabogár: nem talál kihívást abban, hogy megtalálja a korábban a bal felsô ficakban levô gombot a jobb alsóban. Az se lelkesíti, hogy kitalálja, mit hogy hívnak újbeszélül: a groupsból lett communities kétségtelenül social media friendly-nek hangzik, de attól még ugyanaz. Az átlagos burokrata is tintanyaló marad annak ellenére, hogy tintát már csak az íróasztalfiókba dugott laposüvegben tart.

Ribizlifozelek egy konzervatív ribizli. Szereti a Mona Lisát és nem szeretné megnézni a Mona Lisa 2.1-et.

A flickr átalakítása a többi ilyen megújuláshoz hasonlóan azért piszkálja Ribizli csôrét, mert nincs mögötte lényegi változás (tartalmilag a tárhely mérete lényegtelen).

Az autókban se kavarják a pedálok sorrendjét, pedig azzal lehetne csak igazán izgalmas user experience-t alkotni.

Az autógyártók is face lift-elnek, de ott a kutya se kényszerít arra, hogy megvegyem a legújabb lámpabúrájú modellt. A régi tökéletes, amíg biztonságos és nem kell sokat költeni a javítására. (Köszöni, kopp-kopp, 130000 km és csak kopóalkatrészeket kellett eddig cserélni, kopp-kopp.)

Tudom, így nem építjük a kapitalizmus, de nem lehetne a Ribizlihez hasonló konzervatívoknak is fenntartani pár szolgáltatást? Örömmel fizetnénk azért, hogy ne kelljen design fejlesztôket alkalmazni.

2 megjegyzés:

Christine írta...

Egyetértek. Sajna ugyanezt csináljak a legtöbb általam használt programmal is. Sose értettem ha van egy egyszerű, könnyen kezelhető uram bocsá hülye biztos kezelőfelülete egy proginak miért kell azt újjitás cimszóval összekavarni? Netán világméretű kisérlet hány embert üt meg a guta? Engem biztos...majd egyszer.

Parmezán írta...

Egyetértek, az új dizájn szürnyű. Talán túl sok felhasználójuk volt, es így akarnak megszabadulni tőlük. Azt akár el sem tudom (akarom) hinni, hogy az új tulaj mondta: "Ez tetszik nekem, holnaptól ilyen lesz!" (bár minden lehet...)