2014. február 8., szombat

Ici-pici enchilada



Az enchilada az legalább annyira tipikus mexikói fogás, mint a chili con carne. Egy tisztességes mexikói valószínűleg enchiladát eszik chili con carnéval és burritóval. Vagy nem.

Az enchilada olyan tipikus étel, hogy valószínűleg Cortés-t is ezzel kínálták az indiánok két mészárlás között. Az enchilada természetesen bekerült az első mexikói szakácskönyvbe is 1831-ben. (Ha az aztékoknak, toltékoknak volt is szakácskönyvük, azokat a spanyol inkvizítorok elégették. Lehet, mert nem szerették a chilit.)

Az eredeti enchiladák még egy lepényre (tortillára) tett szósz volt. A modern enchiladák sokkal kifinomultabbak: a kukoricalepényre tesznek kukoricát, paradicsomot, babot meg minden mást. Például chilipaprikát. Az enchilada szó is annyit jelent, mint chilivel ízesített.

Egy egyszerű enchiladához nem kell sok minden:



A sok konzerv nem igazi gasztroterrorizmus. A lassúszakácsban lassú tüzön fél nap alatt elkészített ételben annyi vitamin marad, mint egy óegyiptomi múmiában.



Csirkés enchilada

- 9 kukoricalepény (szakszóval tortilla)
- 1 konzerv kukorica
- 2-3 pohárnyi főtt csirkemell
- ízlés szerint csípős vagy édesnemes paprika
- só, bors
- csípős csilipaprika - ízlés szerint kihagyható, az ember nem sárkány, hogy tüzet okádjon
- sok reszelt sajt
- 1 konzervnyi feketebab
- 1 nagy konzervnyi enchilada szósz
- petrezselyem
- tejföl



1. A slowcooker aljára leteszünk három lepényt. Megszórjuk a kukoricával és a kockára vágott csirkehús meg a fűszerek felével. Befedjük reszelt sajttal és ráöntünk egy pohárka enchilada-szószt.



2. Ráteszünk 3 tortillát. Rátesszük a feketebabot, a maradék csirkét, fűszereket, a chilit és sajtot és enchilada-szószt.



3. Befedjük három tortillával.

4. 5-6 óráig lassú tüzön sütjük.

5. Petrezselyemmel díszítjük, tejföllel fogyasztjuk.








1 megjegyzés:

GlobalGrover írta...

huu ez nagyon jol nez ki. igazi kaloriabomba :-)