2014. május 25., vasárnap

Áramszünet

Signaling tree

- BUMM.

A ház enyhén megremegett és valami villant.
Első gondolatom az volt, hogy milyen civilizált ember vagyok, hogy nem kakáltam magam össze. A második, hogy jobb lenne megnézni, mi történt.

A kazán és a pince a helyén volt, Yoda szívéhez hasonlóan, a Mester csak felemelte fejét és után lemondó sóhajjal visszatette a párnájára:
- Minek ez a felhajtás! - aztán aludt tovább.

Villany viszont nem volt.

A fél utcában nem volt villany. Szó szerint. Az északi oldalon midnen rendben volt, a délin semmi.

Az elektromos művek a hibabejelntés után viszonylag gyorsan telefonált és egyre igérte a delejt. A pilóta viszont az események után harminc perccel tudta az okot: a másik szomszédnak, J-nek az egyik gyomfája rázuhant a vezetékre és esés közben hősiesen még magával rántotta a villanyoszlopra szerelt transzformátort is a pusztulásba.

A villanyosok addig nem is nyúltak semmihez, amíg az általuk hívott favágók utat nem tisztítanak a házak közt vezetett póznákat benövő dzsungelben. Aztán az elektromosok háromra helyreállították az áramszolgáltatást.

Mint utóbb kiderült, szóltak J-nek, hogy a gyomfái egy része bármikor kidőlhet.

Ekkor kezdetét vette a szürreális rémálom rémálom.

Három fele J udvarába beállt egy miniatűr kosaras daruskocsi és fél Mexikó nekiesett a fáknak.

- Beállhat a daruskocsi? - kérdezte J-
- Persze - feleltük naívan.

A daruskocsi beállt és pár ember motorosfűrésszel esett neki a fának. Nem simogatták. A profi városi favágók kötelet kötöznek az ágakra, levágják őket és lassan leeresztik, ne okozzanak kárt semmiben. J favágói nem kötöttek kötelet semmire, de sok mindenben kárt okoztak. Aztán cihelődni kezdtek.

- Van ott fenn egy ág - mutogattam a mexikóinak azt a combvastagságú ágat, amit lemetszettek, de nem szedtek le. Legalább nem azt válaszolta, hogy sok ág van ott fenn, hanem azt, hogy "persze, leszedjük", aztán elment.

J-vel és apjával eltakarítottuk az erdőt az autóbeállónkról. Másnap jöttek a mexikóiak, levágtak pár ágat, még többet fennhagytak, aztán átrohantak a szomszédba, ahol valami hentesmunkát végeztek az ághegyen.

- Van ott fenn egy csomó ág.
- Aha - felelte a főnöknek látszó mexikói. Ő volt az, aki nem csinált semmit és még a telefonját se nagyon piszkálta.
- Leeshet valakinek a fejére.
- Aha.
- Le kell szedni.
- Le fogjuk szedni. Mañana - mondta a mexikói főnök, ami több évtizedes hispán-latino tapasztalataim alapján magyarra lefordítva azt jelenti, hogy igazad van, de a guadalupei szűz erényére esküszünk, hogy büdös életben nem jövünk ide vissza ezt megcsinálni.

A mexikóiak eltüntek, mintha deportálták volna őket.

- J - mondtuk -, szedesd le a melósaiddal azt az ágat.
- Azok nem az én melósaim.
- Tessék?
- Apám szerződtette őket.

Ribizlifozelekben pillanatra megállta a keringés. J egy harmincas, házas ember, gyerekkel, feleséggel. És az apja tárgyal helyette a melósokkal?
- Itt az apám száma, beszéljétek meg vele.

Ribizliek próbáltak köpni, majd nyelni, majd üzentek apucinak, "vegye le az ágat".

- Természetesen - felelt S, az apa - holnap eltakarítjuk.
Aztán nem csinált semmit.

A legnagyobb ág közben aláhullott.
R, egy másik szomszédunk felajánlotta, hogy ő majd leszedi az ágakat és mondta, kérjük el C létráját, mert az övé a leghosszabb az utcában. Mármint a létrája.

Közben kiderült, a melósok abszolút feketemunkások voltak (na jó, barnák), akik a legolcsóbban vállalták a munkát, igaz, az általuk okozott kár szerintem nagyobb volt, mint a megspórolt összeg. Ribizlifozelek törvényben szabályozná, hogy a közbeszerzési tárgyalásokon a legolcsóbb pályázó nehezen nyerhessen.

Ribizliék konzultáltak a pilótával, aki azt mondta, izélgetni kell az ilyet.

- Ha holnapig nincs eltakarítva, pert indítunk - írtuk és lelki szemeink előtt megjelent a pillanat, amikor ügyvédeink hadával körülvéve bemasírozunk J házába.

Ez Amerika, ahol az emberek az ebolánál csak az ügyvédektől félnek jobban: másnap délben megjelent S és pár melóssal és egy 18 méteres létrával és leszedték az ágakat, mi pedig elhatároztuk, hogy ezentúl csak felelősségbiztosítással rendelkező melóst engedünk a ház közelébe.

Nincsenek megjegyzések: