2014. május 22., csütörtök

Hogyan kell megölni egy langusztát?

Predator

- Hogyan kell megölni egy langusztát? - kértezte G.
- Többféleképpen lehet egy langusztát megölni - kezdte válaszát M.
- Engem a leghumánusabb módszer érdekel - mondta G, aki Wyomingból vezetett háromszáz kilométert, hogy részt vegyen a "Tengerihal-grillezés" nevű kurzuson.

G reggel indult, hogy még bevásároljon minden olyan földi jóból, amit Wyomingban nehezebb beszerezni: abban a Magyarországnál két és félszer nagyobb államban alig több, mint félmillió ember él. Este kilenckor a vacsora után G majd beleül kisteherautójába és elindul haza, várja a párszáz hektáros gazdaság.

Az óra nagyon jó volt. Nemcsak a receptek miatt, hanem, mert rengeteg apróbb műfogást lehet megtanulni egy profi szakácstól. Tudom, ilyesmiket lehet látni a youtubon, meg olvasni a Wikipedián, de én az online művelődésben csak korlátozottan hiszek. A Google meg a barátunk és nem a szakácsunk.
Azt már tudtuk, hogy nem jó élve forróvízbe dobálni a lényeket. Azt is tudtuk, hogy bátran próbálkozzunk minimalista fűszerezéssel, a tengeri cuccoknak az jót tesz.

Azt is megtanultam, ha sárga pöttyök vannak a languszta húsában, attól az még guszta. Ha azonban a pöttyök feketék, a hatóságot kell hívni (Wyomingban valószínûleg az üzletvezerôt hívják a bolt mögé). Ha pedig jégdarabok vonják be a languszta gallérját, lehet, vizet injekcióztak bele, hogy nehezebb legyen. 

- Leghumánusabb?
- Nem akarom, hogy sokat szenvedjenek - mondta a népviseletbe (kockás ing) öltözött G.
- A legjobb, ha egy bárdcsapással kettévágod őket hosszában - magyarázta a mesterszakács - de az is jó, ha egy vastag, hegyes kést egyenesen beledöfsz a szemükbe és átvágod a koponyájukat.
- De ezek izegnek-mozognak.
- Két dolgot lehet csinálni. A legegyszerűbb, ha tíz percre beteszed őket a mélyhűtőbe. Attól lelassulnak egy kicsi.
- Aha.
- De az is jó, ha hanyattfordítod őket és gyengéden masszírozod a hasukat. Ettől ellazulnak. Aztán előveszed a kést és szúrsz. Vagy a bárdot és csatt.

1 megjegyzés:

Ypszi írta...

Hu mar tudom, hogy akkor Wyoming nekem valo hely :) felteszem a listamra, koszi:)