2014. május 2., péntek

Gondolatok Ukrajnáról



A Szovjetúnió összeomlott és a frissen (újjá)született Ukrajna véletlenül atomhatalom lett. 1900 nukleáris robbanófej maradt a területén. Ezzel a világon a harmadik legtobb atomfegyver Ukrajna területén állomásozott. Az országnak több atomfegyvere volt, mint Nagy-Britanniának, Franciaországnak és Kínának együtt.

1996-ban az ország lemondott atomarzenáljáról. A Budapesti Szerződés szerint Oroszország és az Egyesült Államok cserébe garantálták Ukrajna biztonságát. Ezt van, aki úgy értelmezi, hogy minden támadás ellen, mások úgy gondolják, hogy a szerződésnek csak nukleáris fenyegetés esetére vonatkozik.

De ez lényegtelen.

Talán az ukránoknak valami ilyesmit kellett volna mondaniuk: Ukrajna a világbéke elközelezett híve és támogatja a népek testvéri, békés egymásmellettélését és szabadságát. Ezért Ukrajne egyoldalúan, önként feloszlatja hadserege legnagyobb részét csak egy kicsiny, gyorsreagálású erőt és egy kisebb légierőt tart fenn. Emellett lemond a birtokában levő atomfegyverekről húsz robbanófej kivételével. Ukrajna megtart tíz interkontinentális ballisztikus rakétát és tíz középhatósugarú rakétát. Amennyiben a békeszerető és fegyvertelen Ukrajnát támadás éri és a nagyhatalmak nem szavatolják az ország biztonságát és területi épségét, Ukrajna a rendelkezésére álló atomfegyverekkel védi meg magát.


Nem lett volna szép dolog.
Lehetett volna blöff is.

De Ororszország mindenképpen meggondolta volna, hogy ilyen gyorsan nyújtson testvéri és önzetlen segítséget Ukrajna palagázmezőinek felszabadításában.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Akkor valahogy másképpen tette volna be a lábát az orosz medve.