2014. augusztus 28., csütörtök

Napelemek II - A számítások

Huntsman Cancer Institute

Az egyetem pár éven belül meg szeretné szüntetni károsanyag-kibocsátását. Mivel azonban a kórház, a laborok, koleszok éjjel-nappal sok energiát használnak, jelenleg nem érné meg teljesen átállni megújuló engergiákra. Az egyetem inkább  csak részben állna át, viszont támogatja lakossági napelemek telepítését és cserébe a sajátjának könyveli el a megspórolt károsanyagkibocsátást. (Ennek van valamilyen szaknyelvi megfogalmazása, amit angolul le is írtam, annyira tetszett, de a cetlit valahol elhagytam.)

Az egyetemi támogatás 20%, amit nem pénzben adnak: mivel a napelemeket az egyetem rendeli, a nagybani tétel miatt a gyártó ekkora kedvezményt ad.

Az egyetemi támogatáshoz jön még a mi esetünkben egy háromezer dolláros szövetségi támogatás és egy kétezer dolláros utahi támogatás.

Egy rendszer nagyjából tízezer dollárba kerül telepítéssel, beüzemeléssel. Ha ebből levonjuk a kedvezményt és az adókedvezményeket, akkor háromezer dollár körüli egy olyan renszer rendszer ára, ami egy átlagháztartás energiaigényének durván kétharmadát fedezi. A mi esetünkben az évi 3,926 kw 80%/-át.

A Ribizlik ekkor kezdtek fülelni. Jó dolog védeni a környezetet, de ha valami esély is van arra, hogy a rendszer előbb-utóbb megtérül, akkor a Ribizlik is jóval környezettudatosabbak lesznek.

Jelentkeztünk is egy további fejtágítóra. Ekkor azonban már a napelemes cég képviselője jött hozzánk.
Hibriddel. Ami tovább javított a cég megítélésén.


2 megjegyzés:

tm írta...

Szerintem sokat sporolna az egyetem, ha pl lekapcsolnak ejszakara a folyosokon a lampakat, kikapcsolnak az ures korhazi varotermekben az orias TV-ket es lekapcsolnak az ejjel-nappal uzemelo legkondikat.

ribizlifozelek írta...

Spórolni rengeteget lehetne nyáron fél fokkal többel és télen fél fokkal kevesebbel. De itt nem spórlásról van szó, hanem a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről.