2016. október 25., kedd

A neospanyol Boulder City


Boulder City

Még a kertészek se keltek fel, a szemetet se vitték el és még a helybeliek se mentek munkába, annyira korán volt, de az októberi nap már perzselte a tarkómat.

Boulder Cityben meleg volt.

Boulder City

Boulder Cityt a Hoover gát munkásainak építették. Igazi, tip-top mintaváros lett enyhén romantikus, Spanish Revival, neospanyol stílusban.

Boulder City

Jó okkal választották a semmiben felépített városhoz a neospanyol stílust. Nemcsak azért, mert a kopár sziklákon teremtett oázishoz illettek az árkádos házak, hanem mert a hosszú árkádok árnyékot adtak az eltikkadt munkásoknak (na jó, inkább mérnököknek, a munkásoknak évente volt két szabadnapjuk, ők nem sokat mászkálhattak errefele).

Boulder City

A városnak nagyon jót tett, hogy a közigazgatási központ épületeit ugyanabban a stílusban építették fel. A városka olyan lett, mint egy mediterrén Dunaújváros, ahol ma már lehet alkoholt inni, de a szerencsejáték az továbbra is tilos. Egész Nevadában két olyan város van, ahol nem lehet szerencsejátékot játszani. Az egyik Boulder City (ha valakit érdekelnek a haszontalan adatok, akkor megmondom, hogy a másik Panaca).

Boulder City

Ma a főutca árkádjai alatt népmúvészeti boltok és régiségárusok üzletei találhatók. Az álmos tulajdonosok még csak most gondolkodtak azon, kinyissanak-e vagy sem.

Boulder City

Olyan korán volt, hogy még kutyát se sétáltattak a parkban, aminek a tetején egy szövetségi épület trónolt elvéve a kilátást az állampolgárok elől. A közelben van egy másik kilátó, onnan lehet igazán jól látni a tavat. Innen még jobban lehetne, de a város építésekor szigorú hierarchia szerint helyezték el a házakat.

Boulder City

Lenn voltak a munkáslakótelepek, feljebb a mérnökök és vezetők házai, szövetségi épületek és a posta, majd lefelül az adminisztráció.

Boulder City

Itt volt az iskola is.

A várost valószínűleg egy agglegény tervezte, mert kifelejtette a tervekből az iskolát és az óvodát. A melósok így első évben maguk dobták össze az iskolára valót, a következő évben pedig felébredt a szövetségi kormány és felépített egy neospanyol stílusú iskolát, ami ma a városháza.

Boulder City

Jó volt itt reggel sétálni, de szorított az idő, oda akartunk érni nyitásra a Hoover gáthoz, hogy megnézzük a gátat belülről is.

Boulder City

















Nincsenek megjegyzések: