2009. június 17., szerda

Hoover Gát


Hoover Dam
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Lake Mead partján autóztunk a Hoover Gát fele. Ez is sivatag volt, itt sem volt semmi, csak pár leágazás a tó fele és rengeteg útépítés.

Nem akartunk még egyszer bemenni Las Vegasba, így a Hoover Gáton át mentünk. Ez talán lassabb volt, de kényelmesebb.

Lake Mead

Boulder Cityben megálltunk vásárolni - véletlenül pont ugyanott, ahol pár éve. Vettünk ebédet és vacsorára valót.

Boulder Cityt csak azért építették, hogy legyen hol elszállásolni a gáton dolgozó munkásokat. A városkát én picit olyannak éreztem, mint egy kapitalista mediterrán Dunaújvárost.

Előző utunk alkalmával láttuk az éberség jeleit: a legtöbb gáton áthaladó autót alaposan átvizsgálták. Hozzánk is benéztek, de a rengeteg csomag dacára csak intettek, menjünk tovább, a több hét kempingezés után kialakult káosz magáért beszélt az autóban. Most csak lassítani kellett, Yoda egy szemöldökráncolása minden gyanút eloszlatott.

Szeptember 11 után meggyorsították a gát felett átívelő híd építését. Három éve még csak pár betonpálcika nőtt ki a földből.

Under construction

Mostanra az épülő híd két szára már majdnem összeért. Szürreális volt látni a két, egymás fele nyújtózó ívet.

Bridge Building

Kutyát a gát belsejébe nem engednek be, így ezt a túrát most kihagytuk. Sokáig tartott volna megmagyarázni, hogy a Mester egy igazi lovag és nem fogja szétrágni a turbinákat.

A gáton óriási dugó volt. Lassan araszoltunk és legalább így megcsodáltuk az Art Deco díszítést.

Winged Figures of the Republic

Eredetileg egy puritán, teljesen dísztelen gátat építettek volna ide, de a költségvetésből később jutott pénz arra, hogy art deco külsővel ruházzák fel a betonmonstrumot.
Tovább tartott a gátat kitalálni, mint felépíteni. A tervezés és főleg a politikai egyeztetés majdnem tíz évet tartott, míg a Colorado folyó megzabolázása öt évet vett igénybe. A hatalmas generátorok áramtermelésükkel ötven év alatt behozták az építési költségeket és önellátóvá tették a létesítményt.

Hoover Dam

Nem látszott mekkora. Régen és most se tudtuk igazán felfogni a gát méretét. Egyszerre volt iszonyú nagy és - viszonítási pontok hiányában - kicsi.

Hoover Dam

A hídon mediterrán volt a hangulat. Mindenki felszabadultan mászkált az úttesten, fotózott, nézelődött. Csak lépésben lehetett haladni. Fura volt ebben a rendezett országban ez a nagy rendetlenség - tetszett is noha alaposan lelassított minket. Jó ótába telt, mire átjutottunk Arizonába.

Lake Mead

Nincsenek megjegyzések: