2021. március 28., vasárnap

Covid-oltás Amerikában - Utah


 








Amerika egy nagy ország, mi Utahban vagyunk és itt látjuk, hogy működnek a dolgok.

Oltást többféleképpen lehet szerezni.

Az egyik - szerintem - legbonyolultabb a CDC oltáskereső oldala. Itt kiválasztjuk, hogy milyen oltást szeretnénk, beírjuk az irányítószámot, utána a térképen látjuk, hol van szuri.











Kiválasztjuk a szimpatikus pöttyöt, rákattintunk és megkapjuk a következő infót: a telefonszámukat.



Ezután fel kell hívni a megadott telefonszámot és foglalni egy időpontot, amikorra van.

A másik lehetőség, amikor telefonálni se kell, csak kattintgatni, szerintem egyszerűbb.

Regisztrálni kell Utah Állam honlapján.


Itt ellenőrizni kell, hogy megfelelünk-e a követelményenek (idősebbek vagyunk-e tizenhatnál, sajnos igen). Ez az oldal is listázza azon helyeket, ahol lehet oltást kapni és mikor. Regisztálás előtt jelezni kell, hogy nem kaptunk oltást máshol, nincs allergiánk, nem szoktunk allergiás reakciót kapni oltástól, stb.

És kész. A hátránya, hogy nem lehet válogatni. Az ember azt kap, ami éppen van (Moderna, Pfizer Johnsonx2). Johnson épp nincs, úgyhogy a másik kettő közül lehetett az egyik.

Mi itt foglaltunk időpontot április közepére, mert csak akkorra volt.

Az Egyetem is szerzett közben oltást és pár nappal később több lett az időpont, úgyhogy az Egyetem rendszerén keresztül is megpróbáltunk oltást foglalni, hátha van korábbanra. Gondoltuk, ha van, lemondjuk a másikat.

Itt megint lehet válogatni és be lehet állítani, hogy mikor lenne nekünk jó az oltás, utána a rendszer keres, hogy van-e akkor időpont. Nekem az volt beállítva, hogy mindent mutasson, mert nem vagyok finnyás. A legközelebbi időpont, ami nekem megfelelt, április 6 volt. Egy oszlopban lehetett látni zölddel az aznapi még szabad időpontokat.

Mivel koránkelő vagyok, az elsőt, fél kilencet választottam. Meg is jelent a képernyő a visszaigazolással és mindazzal, amit tudnom kellett a szuriról.


Másnap biztos, ami biztos, ismét ránéztem az oldalra. Ott volt a foglalás, úgyhogy gyorsan lemondtam a másikat. Már csak meg kell szúrjanak!








Nincsenek megjegyzések: