2023. november 30., csütörtök

Téged vár a papírgyár

Old Mill

- Egy vár! - mondtam, de már tudtam, hogy nem lehet vár. Itt várak nincsenek.

Az elhagyott épület egy elhagyott papírgyár volt. 

Egy nagyon régen elhagyott papírgyár.

Old Mill

1883-ban a mormon újság, a ma is létező Deseret News épített egy papírmalmot, ahol a hegyekből hozott fából és rongyokból napi öt tonna papírt készítettek.

Az épületet hosszú távra tervezték és gránitból építették fel. A követ a közeli kőfejtőből hozták.

Egy kis képzavarral élve papírgyár tíz éven át aranybánya volt, de aztán megépült a transzkontinentális vasút és olcsóbb lett vonaton behozni a papírt, mint helyben gyártani. A gyárat eladták legnagyobb versenytársának. A Gránit Papírgyár nem sokáig örülhetett a fantasztikus új épületének: a gyárban 1893-ban tűz ütött ki, ami önmagában nem lett volna gond, megszólaltak a tűzjelzők, ám épp április elseje volt és az emberek a vijjogó szirénák hallatán és a felszálló füst láttán fetrengtek a nevetéstől: milyen jól megkoreografált tréfa.

Mire rájöttek, hogy ez viccnek túl komoly, a malom leégett.

Old Mill

Ez elhagyott épület harminc év múlva nyitották meg újra: ekkor vendéglő és táncterem lett, majd a nyolcvanas években elátkozott kastélyként működött.

Ekkor terjedt el a hír, hogy kísértetjárta hely.

Ha kísértetek nem is járnak erre, az biztos, hogy az Öregmalom, ahogy a helybeliek hívják, nem egy szerencsés épület: ismét üresen áll, már vagy negyven éve.

Old Mill

Nincsenek megjegyzések: