2021. augusztus 27., péntek

Mindent a szemnek - Múzeumok Pioche-ban

Museum of Pioche

Pioche helytörténeti múzeuma a végletekig informatív volt: szinte minden tárgyról elmondták a legfontosabb információt: nem szabad hozzányúlni.

Museum of Pioche

Arról nem volt szó, hogy mi történik, ha valaki hozzányúl valamihez. A város puskaporos történelmének ismeretében a nyolcvanas teremőr nénike valószínűleg lelövi és utána elkaparják a Boothill temetőben.

Museum of Pioche

Pioche múzeuma több volt, mint az átlag helytörténeti gyűjtemény, aminek mindenki odaajándékozza azokat a kacatokat, amiknek már nincs hely a sufni lyukas eresze alatt. Hasonlóan teljes gyűjteményt láttunk Helperben pár éve.

Museum of Pioche


Ez a múzeum Piocheban végigkísérte a helybeliek életútját a mikrohullámú sütőnek látszó inkubátortól a sheriff puskájáig.

Museum of Pioche


Még a túlvilágról is került egy szellemes porté ide.

Museum of Pioche


Volt itt minden. Nekünk főleg a hatalmas ásványgyűjtemény tetszett - itt minden egyes követ ugyanúgy hívtak: Do not touch.
Museum of Pioche


Az írógépek és pénztárgépek és katalógusszekrények is kedvenceink közé tartoztak.



Museum of Pioche

A legmeglepőbb azonban az volt, hogy Piochenak nem egy, hanem két múzeuma van.

Az egyik a főutcában és a másik a Millió dolláros bíróságon.


Pioche

A Millió dolláros bíróság (nem bírság!) az egy olyan kelet-európai elfuserált történet, amit a Kárpátok bércei alatt se igen találni.

Pioche

Pioche volt a megyeszékhely és a gazdag bányaváros méltó bíróságot szeretett volna emelni. Ki is bocsátottak egy kötvényt, hogy az 1870-es években 26 ezer dollárra becsült költségeket fedezzék. A kivitelező elrontott mindent ezért több új kivitelező fejezte be a munkát 76 ezerért, amit szintén kötvényekből fedeztek.

Pioche

Közben kifogyott az ezüst és ezzel együtt elapadtak az adóbevételek és a megye a nem tudta a kamatokat se fizetni. Mire észbekaptak, az adósság értéke elétte az egy milliót. 1908-ban Nevada állam átvállalta az adósság 68%t, majd 1938-ban a maradékot. Ekkorra készült el az új bíróság, mert a régi ekkora balesetveszélyessé vált.

Pioche


A régi bíróságot kiürítették és harminc éven át elhagyottan omladozott.


Pioche

Annyira nem végezhettek rossz munkát az épületen, mert az millió dolláros bíroságot különösebb problémák nélkül átalakították múzeummá, ami mindig nyitva van, ha épp egy önkéntes ráér.


Pioche

Nincsenek megjegyzések: