2022. február 19., szombat

Kikristályosodott fák helyett vámpíregerek

Near Canyonlands

 - És most balra!

Fordultam volna, ha lett volna hova. Ahova fordultam volna, ott lehetett volna rövid túra után kikristályosodott fadarabokat gyűjteni. Lehetett volna. Az út azonban  egy magánterületen, egy építkezésben ért véget.

Mint kiderült, egy szabadtéri esküvőket aranyáron rendező cég megvette a völgynek ezt a darabját és majd itt esketi az embereket sátorban, alapáron 2500 dollárért. 

Úgyhogy most és itt nem kerestünk kikristályosodott fadarabokat. Látni sok ilyent láttunk tizenvalahány éve Arizónában és néhány éve Utahban is. Sok helyen az ilyesmi csak úgy hever a földön. Majd keresünk máshol.

De ha már itt voltunk, megálltunk egy déli fekvésű alkóvnál a meteorkráter meglátogatása előtt.

Near Canyonlands

Rövid séta után be is jutottunk.

Meglepő módon az egykor itt élő ősi népek nem laktak itt huzamosabban: nem volt kormos a barlang mennyezete és egy darab cserép se volt a földön. Pedig volt itt állandó vízfolyás a közelben.

Near Canyonlands

Négy arra utaló jelet találtunk, hogy a barlangot valamire használták. 

Ebből a legfontosabb egy tábla volt, ami felhívta a figyelmet arra, hogy régészeti lelőhelyeket megrongálni szövetségi bűncselekmény. Ilyen táblákat oda tesznek ki általában, ahol van valami, de egy laikus nem venné észre tábla nélkül.

Near Canyonlands

A második jel egy fenőkő volt.

Ilyeneket élesítettek valakik valamikor valamit. Általában az itt élők indiánok és kőszerszámot. A keményebb kőzetből pattintott szerszámok alaposan összekaristolták a követ. Hogy miért mindig ugyanazt a követ gyilkolták vagy az összes élezés egyszerre történt, amikor egy vadász nagyon unatkozott itt, azt nem tudjuk. Persze az is lehet, hogy a madarakat számolta és minden huszonötödik madár után húzott egy vonalat keresztbe. Senki se tudja, milyen számrendszerben számoltak, ha számoltak akkoriban.

Near Canyonlands

A harmadik jel a világon az első bizonyítéka az itt ezer éve élő indiánok túrabicaj használatának.

Vagy annak, hogy nem mindenki vette észre a táblát.

Along 313

A negyedik jel egy másik lakóra utalt. A lakó egy vámpíregér vagy véregér lehetett, legalábbis koponyájából ítélve

 Near Canyonlands

(Tudom, tudom, ha úgy nézzük, hogy ez alsó álkapocs és nem felső, akkor nem vámpíregér, de úgy nem izgalmas a történet.)

Near Canyonlands

Nincsenek megjegyzések: