2012. augusztus 30., csütörtök

Fizika

Sixshooters

Ég a sivatag.
De nem a napmelegtől, hanem a bozóttűztől.
Nyolcszáz hektár égett le.

Miután elfogyott a bozót és kialudt a tûz, szakértôk indultak el megnézni a helyszínt, hogy rájöjjenek, mi oklzta a tüzet.

Az ok általában égô csikkekkel dobálódzó láncdohányos, lövöldözô fegyverbolond, vadász, hagyott tábortûz vagy villámcsapás szokott lenni.

A tûzoltók most azonban a fejüket vakarták, majd hosszas ellenôrzés és számítgatás, majd újraszámítgatás után közzétették a jelentést.

Where is the climber?

A tüzet egy jókora szikla okozta, ami elunva az évmilliós tétlenséget, levetette magát a mélybe. Közel száz méter esés és gurulás után a szikla egy nagyobb sziklának ütközött. A dolog kicsiben olyan volt, mint egy meteorbecsapódás. A mozgási energiából hô lett, a hôbôl tûz, a tûzbôl füst, a füstbôl vizsgálat, a vizsgálatból újságcikk, az újságcikkbôl blogbejegyzés.

Where is the climber?


Forrás

Cimaron Neugebauer: Spark triggered by two boulders’ collision starts a Utah wildfire, Salt Lake Tribune, 2012 augusztus 28.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Hogy mik történnek felétek! :)

Boston2 írta...

Ez azt a viccet idézte fel bennem, mikor Mózes, Jézus és az Úr golfoznak...

Jó Sir Robin a bátor írta...

Nem lehet, hogy csak A Mester álmodott hangosan valami Blake verset tüzes szekerekről, csak az nem elég tudományos a tűzoltóknak azért találták ki ezt a pattintós csiholós módszert? Jobb szeretem A Mesternek betudni az ilyen természetfölötti dolgokat. Pláne Utahban.
Ribizlik, ti ketté vagytok szakadva geolokációilag? Mi ez a hatalmas ugrás? :)